Nilay Çekiç - Muhabir

Havluların hijyenini korumak ve vücudu alerjik reaksiyonlara karşı korumak için sıklıkla değiştirmek ve doğru sıcaklıkta yıkamak çok önemlidir.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de yetişkinlerle yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 44'ü banyo havlularını üç ayda bir yıkadıklarını söyledi. Uzmanlar ise havlu üzerinde biriken bakteriler, aslında hiç beklemediğiniz hastalıklara davetiye çıkarabileceğine dikkat çekiyor.

Ev hijyeni ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi açısından uzmanlardan havluların ne sıklıkla yıkanması gerektiği ile ilgili bazı açıklamalar yaptı.

HAVLULAR NE SIKLIKLA YIKANMALI?

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Apti Şengün, sifon çekildikten sonra havaya karışan koliform bakterilerin uzun süre banyo havlularında asılı kalabildiği söyleyip uyarıyor:

"Havlular aile arasında dahi ortak kullanılmamalı. Bakteriler aile içi bulaşa yol açabilir. Bu bazı bireylerde çeşitli infektif ve alerjik hastalıklara neden olabilir. Banyo ve mutfak havluları kullanım sıklığına göre ortalama 3 kullanımda 1, minimum 60 derecede yıkanmalıdır."

Vaq D S 1703600436 8387

PASPAS DA ÇOK TEHLİKELİ

Medical Park’tan Dermatoloji Uzmanı Dr. Seher Küçükoğlu Cesur, havlular dışında, banyodan çıktıktan sonra basılan ortak paspasların, ayakların silindiği ortak havluların da mantarın kişiden kişiye geçmesini kolaylaştırdığını söylüyor.

Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Servet Öztürk, şu önerilerde bulundu:

- Havlu ev içinde de olsa ortak kullanılmamalı.

- Spor sonrasında havlular her kullanım da yıkanmalı, kurutulmalı.

- Mutfaklarda kullanılan havlular 1 haftadan daha uzun kullanılmamalıdır.

Tedavi edilmeyen sinüzit beyin apsesine neden olabilir Tedavi edilmeyen sinüzit beyin apsesine neden olabilir

- Banyo havlularının her 3 banyodan sonra yıkayın, kurutun.

- El havluları en az haftada bir yıkanmalı.

Evde çocuk ve evcil hayvan bakanlar günlük veya gün aşırı havlu değiştirmeli.

Editör: Nilay Çekiç