Cihannüma Derneğinin düzenlediği “Perdeden, Dijital Platformlara; Türkiye’de Sinema” başlıklı çalıştay toplantısına katılmak üzere yıllar sonra Balıkesir’e gittim. 40 yıl öncesinden hafızamda kalan “iyi insanların güzel şehri” acaba ne kadar değişti, diye merak ediyordum. Ancak şöyle gündüz gözüyle şehri göremedim. Çünkü çalıştay, şehir dışında İzmir yolundaki Pamukçu’da bir termal otelde gerçekleşti. İki gün süren yoğun toplantılar nedeniyle kaplıca suyuna da giremedim. Otel yöneticisi bu kaplıcaların mide ağrılarına, cilt hastalıklarına iyi geldiğini söyledi. Otelden çıkarken yönetici ile karşılaştık. Kaplıcaya giremediğimizi ifade edip “Ya nasip, gelecek sefere inşallah.” diyerek veda ettik.
İki gün boyunca Mesut Uçakan, Nazif Tunç, Yusuf Kaplan, İhsan Kabil, Ümit Sönmez, Özhan Eren, Rıdvan Şentürk, Mustafa Aslan, Emre Karapınar, Serhat Yetimova, Bünyamin Yılmaz, Ömer Faruk Aksoy, Enes Taha Özdil, Cemil Nazlı, Faysal Soysal, Cem Çatpınar gibi çok sayıda yazar, yönetmen, yapımcı ile Türkiye’de sinemanın dününü ve bugününü konuştuk. Bu başarılı organizasyon Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Film Araştırmaları Derneği, Uluslararası Sinema Derneği ve İletişim Platformu tarafından desteklendi.
Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Uğurlu hocayla sohbet etme imkânı buldum. Hem Balıkesir hem de İstanbul Ticaret Üniversitesini konuştuk. Bandırma Üniversitesine yeni rektör olarak atanan Prof. Dr. İsmail Boz hoca ile de fikir alışverişinde bulunduk.
Balıkesir’i ancak yağmurlu bir akşamüstü görme fırsatı buldum. Çamlık Tepesi’nden gece ışıkları altında şehri temaşa ettik. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Dijital Gençlik Merkezi kurmuş. Bilgisayarların başı gençlerle dolup taşıyor. E-spor alanında sporcu yetiştiren bir merkez de var. Akşamın sürprizi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Kot Kitaplığı oldu. Ahmet Kot, İstanbul’da kültür sanat camiasının yakından tanıdığı bir isim. Ben de kendisini uzun zamandır tanırım. İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansında beraber çalıştık. Bu kültür adamının geniş bir kitaplığı olduğunu duyardım ama kütüphaneyi görünce Ahmet Bey’in ömrünü kitaba adadığına şahit oldum.
Ahmet Kot’un kütüphanesine Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sahip çıkmış, oldukça görkemli bir binayı ona tahsis etmiş. Kütüphanede yüz binden fazla kitap var. Kitapların yerleştirilmesinde Ahmet Kot, bir sistem geliştirmiş. Dört element olarak bildiğimiz “toprak, hava, su, ateş”e irfanı da ekleyerek bir raf sistemi oluşurmuş. Nadir eserlerin yanı sıra “Binbir Gece Masalları” bölümü de görülmeye değer. Kütüphanede konferans salonu, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için özel çalışma odaları da var. Konferans salonunda haftada bir gün, yazar buluşması etkinliği yapılıyor. Bugün konuşma yapan yazar Veli Dalbudak’la karşılaşıyoruz. İki kitabını imzalayarak veriyor: Taşra Küçük İstanbul, Antandros ve Roma. Bir başka kitabı ise Havaya Toprağa Suya Yazılan Yazılar ismini taşıyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Zeytin Ülkesi Balıkesir, 50 Peynirli Şehir Balıkesir, Balıkesirli Bir İslam Âlimi İmam Birgivî gibi çok sayıda kitabı okuyucuyla buluşturuyor. Balıkesir’de kültür sanata iki günlük kısa bir yolculuk yapmış olduk.