Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılı mesleki çalışma döneminin başlaması dolayısıyla öğretmenlere hitap etti. Bakan Tekin, "Bizim bu yılki birinci gündemimiz Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin sağlıklı bir biçimde hayata geçirilmesi." ifadelerini kullandı.
"Birinci gündemimiz, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin sağlıklı bir biçimde hayata geçirilmesi"
Bakan Tekin, 2023-2024 eğitim öğretim yılındaki fedakârlık, gayret ve emekleri için öğretmenlere teşekkür ederek sözlerine başladı. Okulların ve eğitim sisteminin kısa vadede çözülmesi gereken sorunlarıyla ilgili yoğun istişareler yapıldığını belirten Tekin, "Söz konusu değişikliklerin okul yöneticileri tarafından öğretmenlerle paylaşılacağını ifade etti. Bu yılki birinci gündemimiz Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin sağlıklı bir biçimde hayata geçirilmesi. İkinci önemli gündemimiz ise mesleki ve teknik eğitimde yapılan atılımları sürdürmek. Üçüncü önemli gündem maddemiz ise okul-veli iş birliğini artırmak." dedi.
Dört Genelge ile Yeni Dönem Hazırlıkları
Bakan Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim dönemi için illere gönderilen dört farklı genelgenin önemine değinerek, "Bunlardan biri genel düzenlemelerin içeriğine ilişkin sizlerle paylaştığımız genelge. İkincisi şiddet, akran zorbalığı gibi konularda alınması gereken tedbirlerle ilgili. Üçüncüsü, norm fazlası öğretmenlerin görevlendirmeleriyle ilgili. Dördüncüsü ise Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin uygulanmasına dair tedbirler ve uygulamalar." diye konuştu.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin uygulanması konusunda, "Programın sizler tarafından daha kolay kavranması ve uygulanabilmesi için aşama aşama eğitimler hazırladık. Eğitici eğitimlerini 3 Haziran'da başlattık; bu süreçte 17 ana ders için 9 bin 10, 12 seçmeli ders için de 2 bin 52, toplamda 11 bin 62 öğretmenimiz formatör olarak eğitildi." dedi. Tekin ayrıca, "Bu model, okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, orta öğretim hazırlık ve 9. sınıf düzeyinde uygulanacak." ifadelerini kullandı.
Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi
"İkinci önemli başlığımız, milli bir sorumluluk olarak gördüğümüz mesleki ve teknik eğitim konusu." diyen Bakan Tekin, "Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla hazırladığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlandı. Bu belgede herkesin bir mesleği olmalı anlayışını esas aldık." şeklinde konuştu.
Okul-Aile İş Birliğinin Güçlendirilmesi
Bakan Tekin, okul ve aile iş birliğinin önemine dikkat çekerek, "Evlatlarımızın gelişiminde velilerimizin daha bilinçli destekleri için Velivizyon adıyla bir platform oluşturduk. Bu platformda yer alan 27 bölümden oluşan 'Ailem' adlı mini diziler, EBA, HEMBA ve Velivizyon platformlarında yayımlanacak." dedi. Ayrıca, "Velilerinizi tanımanız, onları yönlendirmeniz, onlarla iş birliği içinde olmanız, öğrencilerinize daha derinden ulaşmanız da etkili bir yol." diye ekledi.