Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM 79. Genel Kurulu marjında 25 Eylül 2024 tarihinde çeşitli üst düzey toplantılara katılarak Türkiye'nin dış politika görünümlerini uluslararası arenada dile getirecek. Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikili görüşmesi ve kabullerine katılmasının yanı sıra, Türk resimleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Gayrıresmi Toplantısı, G20 Dışişleri Bakanları 2. Toplantısı ve Gazze Temas Grubu Dışişleri Bakanlarının BM Genel Sekreteri Guterres ile ortak görüşmesinde davetlerde bulunacak.
TDT DIŞİŞLERİ BAKANLARI KONSEYİ GAYRIRESMİ TOPLANTISI
BM 79. Genel Kurulu marjında, TDT Dönem Başkanı Kazakistan'ın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu'nun ev sahipliğinde düzenlenen TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Gayrıresmi Toplantısı'nda, 6 Kasım 2024 tarihinde Bişkek'te yapılacak olan TDT 11. Zirvesi'nin hazırlıkları ele alınacak. Toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TDT üyesi devletlerin dışişleri bakanları ve TDT Genel Sekreteri'nin de k öngörülüyor.
Toplantıda TDT'nin uluslararası görünmesi amacıyla BM ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile ilişkilerin kurumsallaştırılması, güncel bölgesel ve uluslararası ilişkiler hakkında görüş alışverişi yapılıyor. Dışişleri Bakanı Fidan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) gelişiminin Doğu Akdeniz bölgesinde TDT'ye yazılmasına bir ortak katkı sağlanacağına dikkat çekiyor. Ayrıca TDT ülkeleri arasında hukuki ve kurumsal altyapının gidişatına yönelik adımlara ilişkin Türkiye'nin kayıtları paylaşılacak.
TDT'nin, örgüsünden bu yana geçen 15 yıl içerisinde, Türk Dünyası'nın birlik ve beraberliğini pekiştirmenin yanı sıra, uluslararası platformda cazibe merkezi haline geldiğine vurgu yapılıyor. Toplantıda ayrıca, geçen yıl yaşanan deprem felaketinin ardından kurulması kararlaştırılan Sivil Koruma Mekanizması'nın kurucu anlaşmasının Bişkek'teki zirvede imzalanması hedefleniyor.
G20 DIŞİŞLERİ BAKANLARI 2. TOPLANTISI
Brezilya Dönem Başkanlığı'nda düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları 2. Toplantısı, BM 79. Genel Kurulunda 25 Eylül 2024 tarihinde BM Genel Merkezi'nde gerçekleştirilecek. İlk kez BM Genel Kurulu marjında düzenlenen bu toplantıda, G20 ülkelerinin sıra yanı sıra tüm BM ülkelerinin seçilmesine açık olarak planlandı. Toplantıda, özellikle BM olmak üzere uluslararası finansal mimari ve ticaret sistemine yönelik reform çalışmaları ile güncel küresel meseleler ele alınacak.
Brezilya'nın G20 Dönem Başkanlığı kapsamında ortaya çıkan ön planda “Küresel Yönetişim Reformu Eylem Çağrısı”nın kabul edilmesi öngörülüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, toplantıda kapsayıcı ve etkin bir uluslararası sistemin önemine işaret edecek ve Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), uluslararası kalkınma bankaları ile uluslararası finans kuruluşlarının reformu ilkelerinin gerçekleştirilmesi sağlanacak.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi (AL) Gazze Temas Grubu'nun BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile gerçekleştireceği görüşmeye katılacak. Görüşmede, 1967 ortasında, Kudüs'ün merkezinde olan iki devletli çözümün işleyişi, BM'nin uluslararası hukuku koruyarak Filistin'in devre dışı bırakılamayacağı ve savunmaya devam edilmesi gerektiği mesajlarını verecek.
Gazze Temas Grubu'nun, Filistin'in daha fazla ülke tarafından desteklenmesi için girişimlerin hızlandırılması ve Filistin Devleti'nin BM üyesi olması gerektiği vurgulanacak. Görüşmede, Filistinli mültecilere yönelik yardımlar sürdürülen BM Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) başta olmak üzere, Filistinlilere destek mesajları iletilecek.
İKİLİ GÖRÜŞMELER
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ayrıca Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bouhabib ile ikili görüşmelerin yürütülmesi planlanıyor. Görüşmede, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel iş birliğinin ortaya çıkmasına yönelik adımlar değerlendirilecek.
Dışişleri Bakanı Fidan'ın BM marjında gerçekleştireceği bu yoğun temaslar, Türkiye'nin bölgesel ve küresel arenada etkin bir aktör olma hedefini pekiştirecek. Fidan'ın katılacağı toplantılarda vereceği mesajlar, Türkiye'nin uluslararası alanda yenileneceği ve dış politikadaki görünümlerini bir kez daha ortaya koyacak.