Avrupa'daki seçilmiş yetkililer, otomobil ve elektrikli araç üretimindeki yavaşlamayı ele alarak, bu durumun aşırı düzenlemeler ve Çin gibi küresel rakiplerle sert rekabetten kaynaklandığını öne sürüyorlar. Otomotiv sektörü, AB'nin GSYH'sinin %7'sini oluşturan sanayi kollarından biri.

Avrupa'da otomobil üretimi 2019 ile 2022 arasında düşüş gösterdi ve 2023'te hafif bir toparlanma yaşandı. Ancak yeni tescil edilen araç sayısı hâlâ pandemi öncesi seviyelere ulaşabilmiş değil. Özellikle bataryalı elektrikli ve plug-in elektrikli araçların Avrupa'daki üretim payı düşük kalırken, son aylarda düşüş eğilimi gösterdi. 

Ağustos ayında elektrikli araç kayıtları, 2023 yılının aynı dönemine kıyasla %43,9 oranında düştü. Almanya'daki düşüş ise %68,8 gibi çarpıcı bir seviyeye ulaştı. Bu durum, sanayi devi olarak görülen Almanya'daki üretim sıkıntılarını gözler önüne seriyor.

Çin'de üretilen ucuz elektrikli araçların AB pazarını istila etmesi ve fiyatları aşağı çekmesiyle rekabet arttı. Bu araçların ithalatına yönelik gümrük tarifeleri 31 Ekim'de yürürlüğe girecek ve en az beş yıl sürecek.

Yeni Emisyon Standartları ve Beklentiler

AB'nin 2025'te devreye girecek olan yeni karbon emisyon standartları, elektrikli araç üretimini artırmaya yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor. 2025 itibarıyla, araçların yasal CO2 emisyon sınırı yaklaşık beşte bir oranında düşerek kilometre başına 94 gram olacak. Bu yeni yıllık hedeflerin, sıfır ve düşük emisyonlu araç satışlarını teşvik etmesi bekleniyor.

KOBİ'lere "mentör" desteği geliyor KOBİ'lere "mentör" desteği geliyor

Transport and Environment (T&E) adlı kuruluşun araçlar direktörü Lucien Mathieu, "Otomotiv sektörü krizde değil, aslında bir geçiş sürecinde," dedi. Mathieu, Avrupa'daki elektrikli araç piyasasının CO2 hedefleriyle iç içe geçtiğini ve mevcut hedeflerin aynı kalmasının, üreticilerin daha fazla elektrikli araç satma konusunda teşvik edici olmadığını belirtti. Ancak, gelecek yıl yeni hedeflerin devreye girmesiyle durumun "radikal bir şekilde" değişeceğini ekledi.

Çin ile Rekabetin Artması

Son yıllarda Çin'in yerli otomobil endüstrisi hızla büyüdü ve elektrikli araç üretimi, tüm tedarik zincirine yönelik cömert devlet sübvansiyonları sayesinde ivme kazandı. 2023 yılında Çin, Avrupa'nın 6.7 milyonluk yeni bataryalı elektrikli araç kaydına karşılık 16.1 milyon araç tescil etti.

Avrupa'nın önde gelen otomotiv birliği ACEA, CO2 düzenlemelerinin rekabet gücünü daha da baskılayabileceği endişesiyle acil bir gözden geçirme ve iki yıllık erteleme çağrısında bulunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi