Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, olumsuz hava koşulları nedeniyle ulaşımda aksama yaşanmaması ve trafiğin güvenle akışının sağlanması amacıyla Yüksekova-Yeni Köprü Yolu projesini hayata geçirdi. Bu kapsamda, 2019 yılında yapımına başlanan iki tünelden biri olan T-1’in yanı sıra 4 bin 562 metre uzunluğundaki T-2 tüneli de projenin bir parçası olarak devam ediyor. 

Proje, toplamda 660 metre olan ve çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan üç köprü ile 6,7 kilometrelik bölünmüş yolu içeriyor. Özellikle Yeni Köprü ile Dilektaşı köyü arasındaki T-1 tünelinin sol tüpünde asfalt çalışmaları tamamlandı. Sağ tüpünde ise asfalt ve beton kaplama çalışmaları sürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasa Türkiye için lüks değil, geç kalmış bir ihtiyaçtır Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasa Türkiye için lüks değil, geç kalmış bir ihtiyaçtır

Tehlikeli Yolların Alternatifi

Tünelin açılması, sürücülerin ve yolcuların sürekli taş düşmelerinin yaşandığı, heyelan ve kışın çığ riskinin bulunduğu yolda daha güvenli bir seyahat imkanı sunacak. T-2 tüneli ve bağlantı yollarının tamamlanmasıyla, mevcut 35 dakika süren yolculuk 10 dakikaya düşecek.

"Çalışmanın Yapıldığı Bölge İnanılmaz Zor Bir Yer"

Karayolları 11. Bölge Müdürü Demirhan Erol ile asfalt çalışmaları tamamlanan T-1 tünelinden geçiş yapan Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, yürütülen projenin bölgenin ulaşımı için büyük önem taşıdığını vurguladı. Çelik, tünelden geçerken projenin önemini bir kez daha hissettiklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla güzergahtaki 23 kilometrelik kısmın 16 kilometreye düşürülmesi için projenin hazırlandığını açıkladı.

Ali Çelik, "Bu sayede insanların daha güvenli yolculuk imkanı bulması hedefleniyor," diyerek şunları ekledi: 

"Projenin iki ana unsuru var. Biri T-1, diğeri T-2 tüneli. İçinden geçtiğimiz T-1 tüneli, yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda. Bu tünelin akabinde 4 kilometrelik bölünmüş yol, sonrasında T-2 tüneli var. O da yaklaşık 4 bin 600 metre uzunluğunda. Bu süreç tamamlandığında, 23 kilometrelik kısım 16 kilometreye düşecek. Önemli olan, bu güzergah açıldığında yolda bulunan heyelanlı bölgenin T-1 tüneli ile geçilmiş olması. 35-40 dakika süren ve bazı riskler barındıran yol, bu tünellerin bitmesiyle 10 dakikaya inecek. Bu, çok güvenli ve konforlu bir alan sağlayacak."

Ticaret Rotalarının Ana Güzergahı

Çelik, projeyle birlikte yolun Türkiye ile İran arasındaki ticaret rotalarının ana güzergahı haline geleceğini ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:

 "Yol çalışmalarında üç ilave köprü de yapılmış durumda. Şu ana kadar yapılan imalatlarda 900 bin metreküp hafriyat alındı, 200 bin metreküp beton çalışması yapıldı ve 20 bin tona yakın demir kullanıldı. Coğrafyayı hepimiz biliyoruz. Çalışmanın yapıldığı bölge inanılmaz zor bir yer. Heyelan bölgesi, kar, buz ve don olayları nedeniyle kayaçlar da yıpranmış ve heyelana yatkın bir alan. Bu güzel çalışmayı projelendiren, ilimize kazandırılmasına katkı sunan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'na şükranlarımızı sunuyoruz. Emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ederim."

Ali Çelik, kış gelmeden tünelin çift taraflı açılacağını, bunun kent için büyük bir müjde olduğunu belirterek, projenin hayırlı olmasını diledi. 

Bu projeyle Yüksekova ve çevresinin ulaşım altyapısının güçlendirilmesi, güvenli yolculuk imkanı sağlanması ve bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunulması hedefleniyor.

Kaynak: AA