Avrupa borsaları, küresel risk-off (riskten kaçınma) eğiliminin etkisiyle rekor seviyelerden geri çekildi. Euro Stoxx 600 endeksi haftalık bazda yüzde 2,27, DAX yüzde 1,75, CAC 40 yüzde 2,61, ve FTSE 100 yüzde 1,61 oranında düştü. Büyük sermayeli hisselerdeki düşüş ve olumsuz piyasa duyarlılığı genel pazarlarda baskı oluşturdu.
UBS, ASML'nin notunu "al"dan "tut"a düşürdü ve bu nedenle şirketin hisseleri Nvidia öncülüğündeki teknoloji satış dalgasının ardından yüzde 9,5 değer kaybetti. Ayrıca, Morgan Stanley analisti LVMH'nin fiyat hedefini düşürdü ve Çin'deki durgun talep nedeniyle hisse senedi yüzde 4 geriledi.
Haftanın kaybeden sektörleri arasında tüketici ve enerji hisseleri öne çıktı. LVMH yüzde 7,28, Hermès yüzde 8,27, Christian Dior ise yüzde 6,04 oranında değer kaybetti. Enerji hisseleri de benzer şekilde düşüş yaşadı; Shell yüzde 4,33, TotalEnergies yüzde 2,56, BP yüzde 4,21 düştü.
Bununla birlikte, faiz oranlarına duyarlı sektörler olan kamu hizmetleri ve gayrimenkul, faiz indirim beklentilerinin artmasıyla birlikte haftalık bazda yüzde 1’den fazla yükseliş kaydetti.
ABD Piyasaları Negatif Kapanışa Hazırlanıyor
ABD'de ise zayıf ekonomik verilerin ardından piyasalarda satış baskısı hakim oldu. Teknoloji hisseleri haftalık bazda büyük kayıplar yaşadı. Nvidia, ABD Adalet Bakanlığı'nın antitröst soruşturmasıyla ilgili talep edilen belgeler nedeniyle yüzde 17'lik bir kayıp yaşadı.
ABD tarım dışı istihdam verileri yakından izlenirken, Nasdaq haftalık bazda yüzde 3,31, Dow Jones yüzde 1,94, S&P 500 ise yüzde 2,57 düştü. Teknoloji ve enerji hisseleri en büyük kayıpları yaşarken, gayrimenkul ve tüketici ürünleri hisseleri kısmen yükseliş gösterdi.
Asya piyasaları da haftayı negatif kapatmaya hazırlanıyor. Japonya'nın Nikkei 225 endeksi, güçlenen yen nedeniyle yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti. Çin’in beklenenden zayıf imalat ve hizmet PMI verileri, ekonominin toparlanma sürecinde olduğunu gösterirken, Avustralya ve Hong Kong borsaları da haftayı düşüşle tamamladı.