Ufuk Coşkun - Diriliş Postası 

İnsanlığın Güneş'e en yakın olduğu mesafe rekoru kırıldı İnsanlığın Güneş'e en yakın olduğu mesafe rekoru kırıldı

East Anglia Üniversitesi'nden bilim insanları ve Çin ve Rusya'dan araştırmacılar, Mariana Çukuru'nun derinliklerinden alınan mikrobiyal popülasyon örneklerini inceleyerek bu olağanüstü keşfi gerçekleştirdi.

Araştırma ekibi, 10 bin metre derinlikten alınan örneklerde hidrokarbon parçalayabilen bir bakteri grubu tanımladı. Hidrokarbonlar, ham petrol ve doğal gaz gibi birçok üründe bulunan organik bileşiklerdir. Bu özel bakteriler ise bu hidrokarbonları parçalayarak enerji üretiyorlar.

Baktari

Bulgular, Mariana Çukuru'nun dibinde hidrokarbon parçalayan bakterilerin yoğunluğunun dünyanın diğer bölgelerine göre çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, bu bakterilerin besin kaynaklarını inceleyerek hidrokarbonların okyanus yüzeyinden 6000 metre derinliğe kadar ulaşabildiğini ve hatta çukurun dibinde biyolojik olarak hidrokarbon üreten mikroorganizmaların da olduğunu belirlediler.

Mariana

Bu keşif, Mariana Çukuru'nun ekosistemi ve bu ekstrem ortamda yaşayan organizmalar hakkında yeni bilgiler sunuyor. Araştırmacılar, bu hidrokarbon üreten mikroorganizmaları tanımlamayı ve insan etkisiyle bu izole bölgeye salınan hidrokarbonların miktarını tespit etmeyi hedefliyor.

Bakteri 2

Bu keşif, okyanusun gizemli derinliklerindeki biyolojik çeşitliliğin büyüklüğünü ve insan etkilerinin bu hassas ekosistemlere olan etkisini vurguluyor.

Editör: Ufuk Çağrı Coşkun