Eski Refah Partili milletvekili Şevki Yılmaz'ın, Osmanlı Hanedanı’nın hayattaki 14 kadın üyesinden biri olan Berna Sultan Osmanoğlu'nun düğününde Atatürk'e ve Cumhuriyet'e lanet okuduğu görüntüler sosyal medyada gündem olmuştu. Tiktokçu İmam Halil Konakçı da okunan lanetlere amin diyerek tepki vermişti. Atatürkçü imamdan o görüntülere cevap geldi.

İLBER ORTAYLI VE HALİL KONAKÇI DA DÜĞÜNDEYDİ

Geçtiğimiz Cumartesi günü Osmanlı hanedanından gelen ve Abdulhamit’in 5. Kuşaktan torunu olan Berna Sultan Osmanoğlu’nun İstanbul’da düğün töreni gerçekleştirilmişti.

Tarihçi İlber Ortaylı ve Tiktokçu imam olarak bilinen Halil Konakçı'nın da yer aldığı düğünde eski Refah Partisi milletvekili Şevki Yılmaz'ın Atatürk ve silah arkadaşlarına yönelik, ''Selanik dönmeleri'' ifadeleri gündem olmuştu.

''OSMANLI'YI SÜREN SOYSUZLARI LANETLİYORUM''

Tören esnasında eline mikrofon alan Şevki Yılmaz, yaptığı konuşmada ‘‘Osmanlı ile iftihar ediyorum. Osmanlı’yı süren soysuzları da lanetliyorum’’ ifadelerini kullanmıştı. Yine aynı törende eline tekrar mikrofon alan Yılmaz bu defa Atatürk’e beddua etmiş ve Atatürk’e, “Selanik’ten gelen dönme” dedikten sonra beddua ettiği görülmüştü.

ATATÜRKÇÜ İMAMLARDAN ŞEVKİ YILMAZ VE HALİL KONAKÇI'YA CEVAP

Muhammed Ali Gök isimli bir imam çektiği videoda, Atatürkçü imamlar olarak bütün bayramlarda ve milli yas günü olan 10 Kasım tarihinde Atatürk’ü anarak rahmetle yad ettiklerini, Cumhuriyete bağlı Atatürkçü imamlar olarak burada olduklarını, kimsenin endişesinin olmaması gerektiğini ifade etti.

Gök, ''Atatürk'e beddua eden iki grubu o akıldan yoksun grubu şiddetle kınıyorum, lanetliyorum. Bizler buradayız. Rifat Börekçi'ler buradadır.'' ifadelerini kullandı.

RİFAT BÖREKÇİ KİMDİR?

Cumhuriyet'in ilk Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi, kurtuluş mücadelesinin başladığı tarihten itibaren Atatürk’ün yanında durmuş, padişah tarafından idama mahkûm edilmiştir. Sultan Vahdettin'e isyan eden Börekçi, Kuvayı Milliye saflarına geçmişti.

Cumhuriyet'in ilk 15 yılında Rıfat Börekçi’nin başkanlığındaki Diyanet İşleri Kuran, hadis, hutbe vb. dinsel konularda 9 önemli eser hazırladı:

1. Elmalılı Hamdi Yazır, “Hak Dini Kuran Dili” (9 cilt), 1935.

2. Ahmet Naim-Kamil Miras, “Tecrid-i Sarih” (12 cilt), ilk 4 cilt 1932-1938 arasında çıktı.

3. Ahmet Hamdi Akseki, “Ahlak Dersleri”, 1924,1926. (Diyanet’in ilk yayını).

4. Ahmed Hamdi Akseki, “Askere Din Dersleri”, 1925. (Bu eser genişletildi ve yeni harflerle 1945’te “Askere Din Kitabı” adıyla basıldı).

5. Rıfat Börekçi-Ahmet Hamdi Akseki, “Türkçe Hutbe”, 1927,1928.

6. Ahmed Hamdi Akseki, “İslam Dini”, 1935.

7. Ahmet Hamdi Akseki, “Kuvvet ve Tayyare-Dini Öğütler ve Vaizlere Vaaz Numuneleri”, 1935.

8. Ahmet Hamdi Akseki, “Yeni Hutbelerim I”, 1936.

9. Ahmet Hamdi Akseki, “Yeni Hutbelerim II”, 1937.

Editör: Enes Kılıç