Arnavutluk'un başkenti Tiran'da yer alan, Osmanlı döneminden kalma ve 18. yüzyıldan bu yana işlevselliğini sürdüren Tabakhane Köprüsü, modern binalarla çevrili olmasına rağmen zamana meydan okuyor. 

Portekiz'de binlerce kişi, konut fiyatları ve kiraları  protesto etti Portekiz'de binlerce kişi, konut fiyatları ve kiraları protesto etti

Tiran'ın merkezine yakın konumda bulunan köprü, devlet tarafından koruma altına alınmış kültürel bir anıt statüsünde. Osmanlı mirası olan köprü, başkentin modern yapıları arasında varlığını sürdürerek, Tiran'ın önemli turistik ve kültürel simgelerinden biri olmaya devam ediyor.

Tiran'ın 17. ve 19. yüzyıllar arasında büyümesiyle birlikte, şehirde ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla birçok köprü inşa edildi. Eski Arnavutluk Kültürel Anıtlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Valter Shtylla'ya göre, Arnavutluk'ta sağlam kalmayı başaran taş köprülerin tamamı Osmanlı dönemine ait.

Shtylla, Tabakhane Köprüsü'nün, deri işlemeciliğiyle bilinen ve aynı ismi taşıyan mahalle esnafı tarafından yayalar için inşa edildiğini belirtti. Köprü, Tabakhane semti ile başkentin diğer mahallelerini bağlayarak şehir içi ulaşımda önemli bir rol oynamış.

Yaklaşık 20 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 2,5 metre genişliğinde olan köprünün ana kemeri dikkat çekiyor. Shtylla, köprünün zamanla restore edildiğini ve Lana Nehri artık köprünün altından akmadığı için köprünün durumunun oldukça iyi olduğunu ifade etti.

Tiran'da Osmanlı Döneminden Kalan Tek Taş Köprü

Prof. Dr. Shtylla, Tabakhane Köprüsü'nün Tiran'da Osmanlı döneminden sağlam kalmayı başaran tek taş köprü olduğunu vurguladı. "Tabakhane Köprüsü, Arnavut ustaların izlerini taşıyor ve Tiran'a yapılacak ziyaretlerin turistik ve kültürel seyahat programına organik olarak girmiştir." dedi.

Shtylla ayrıca, köprünün modern yapılarla çevrili olmasına rağmen tarihi özelliklerini koruyarak hala dikkat çektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA