Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Son dönemde bazı işletmelerin, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye yöneldiğini ve bu sebeple daha yüksek tutarlar talep ettiğini vurguladı.

Yeni Düzenlemeler ve Hedefler

Bakanlık, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar uygulamasını devreye alarak, perakende mal ve hizmet sunan esnaf ve işletmelerde banka kartlarıyla ödeme yapılmasına imkan tanıdı. Bu yeni cihazlar, banka kartlarıyla gerçekleştirilen ödemelerde slip ve fişin tek bir belge olarak çıkmasını sağlayarak kayıt dışı satışların önüne geçmeyi hedefliyor.

Şimşek, "Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılması ve bu işletmelerin mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerekiyor. GİB tarafından yapılan denetimlerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almayan ya da tahsilatlarında banka kartı veya kredi kartıyla ödeme imkanı sunmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesiliyor. Bazı işletmelerin, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini görüyoruz." diyerek yeni düzenlemelerin önemini vurguladı.

Cezai Yaptırımlar

Bakan, eski nesil cihaz kullanan mükelleflere yönelik GİB tarafından uygulanan denetimlerin sürdüğünü belirterek, ""Bu kapsamda, kendisine banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunulmayan ya da yüksek tutarlı fark istenen vatandaşların bunu Gelir İdaremize ihbar etmesi durumunda, denetim yapılarak gerekli cezai işlemler uygulanıyor.

THY, hizmet ihracatında liderliğini sürdürüyor THY, hizmet ihracatında liderliğini sürdürüyor

Komisyon Oranları ve İhbar Hattı

Vatandaşlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ya da Whatsapp gibi farklı kanallardan ihbarda bulunabilir." dedi. Özellikle bazı işletmelerin komisyon farkını vatandaşlardan talep etmelerinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Bankalara Uygulanan Ceza

Son düzenlemelerle, sadece mükelleflere değil, yanlış cihaz kullanan banka ve ödeme kuruluşlarına da ceza kesileceği belirtildi. "Ceza tutarı 200 bin liraya kadar yükseltildi ve her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak," diyen Şimşek, bankalara da resmi yazılar gönderilerek hatalı POS cihazlarının kullanımının sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kayıt Dışılıkla Mücadelede Kararlılık

Bakan Şimşek, "Son kanun değişikliğiyle söz konusu ceza tutarı 200 bin liraya yükseltildi. Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak. Başkanlık, tüm banka ve ödeme kuruluşlarına resmi yazılar yazarak bu şekilde hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesini, mükelleflerden bu cihazların alınmasını ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesini istedi. Verilen sürede bu değişimi yapmayan banka ve ödeme kuruluşlarına yine her bir tespit için ceza kesilecek. Bakanlığımız, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlıkla ve ara vermeden devam ediyor. Bu çalışmalarla, vergide adalet ve etkinliğin artırılmasına yönelik çalışmaları da derinleştirmiş oluyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA