Dünya

Yunanistan ısrar ediyor: Türkiye saygı göstersin

Abone Ol

İki askerin tahliye edilmesiyle yumuşayan Türk-Yunan İlişkileri, yeniden çıkmaza girecek gibi duruyor. Zira Yunanistan’da Danıştay, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan darbecilere iltica hakkı verilmesini kararlaştırmıştı.

Darbecilerden Süleyman Özkaynakçı için verilen iltica hakkına, Yunan hükümetinin yaptığı itiraza yönelik nihai karar, iltica olmuştu. Bu karar sonrası Yunan basını ve hukukçuların yaptığı yorumlara bakıldığında, Türkiye’nin vereceği tepkinin tedirginliği hissediliyor.

İltica kararının uluslararası hukuk kuralları temelinde verildiği öne sürülerek, “Uluslararası hukuk, tüm hükümetlerin üzerindedir. Kendisine ve vatandaşlarına saygı duyan her ülke, uluslararası hukukun gereklerini yerine getirmeye ve bu çizgide verilen kararlara saygı duymaya mecburdur” ifadeleri kullanıldı.

PKK’YA DA DESTEK

FETÖ teröristi Süleyman Özkaynakçı’nın örgüt üyesi olduğuna dair net bir kanıt olmadığı iddiası, iltica kararının temelini oluşturuyordu. Bununla ilgili Yunan genel algısına göre, Erdoğan, kendine muhalif bulduğu herkesi FETÖ veya terörist diyerek itham ediyor.

Dolayısıyla da FETÖ’cü iddiasının içinin boş olma ihtimalinin yüksek olduğu dahi öne sürülüyor. Nitekim Yunan devleti, PKK’yı da terör örgütü olarak görmüyor. Özellikle 1990’lı yıllarda pek çok PKK üyesi veya sempatizanı bu şekilde başvurup Yunanistan’dan iltica hakkına sahip olmuştu.