Ekonomi

Yüksek hızlı trenler bugüne kadar 93 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar 93 milyon yolcu taşındığını açıkladı. Demir yollarında yeni projelerin hayata geçirileceğini belirtti.

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yolu ulaşımında son yıllarda kat ettiği mesafeyi değerlendirdi. Yüksek hızlı trenlerin (YHT) 2009 yılında faaliyete geçtiğinden bu yana toplamda 93 milyon yolcu taşıdığını belirten Uraloğlu, "Demir yollarını devlet politikası olarak ele aldık ve ülkemizin dört bir yanını YHT hatlarıyla birbirine bağladık," dedi.

11 Şehir YHT Ağıyla Bağlandı

Bakan Uraloğlu, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Konya, Karaman, Sivas gibi toplam 11 şehre YHT ile ulaşım sağlandığını vurgulayarak, demir yollarının ekonomik ve ticari avantajları artıran bir ulaşım modu olarak değerlendirildiğini ifade etti. Türkiye’nin mevcut demir yolu hattı uzunluğunun 13 bin 919 kilometre olduğunu belirten Uraloğlu, bu hatların 2 bin 251 kilometresinin hızlı tren ağına ait olduğunu söyledi.

Yeni Projeler ve Gelecek Hedefleri

Uraloğlu, demir yollarında elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmalarına hız verdiklerini belirtti. Elektrikli hat uzunluğunun 2028’de 12 bin 561 kilometreye, sinyalli hat uzunluğunun ise 13 bin 772 kilometreye çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti. “Demir yolu projelerinde önceliğimiz yolcu ve yük taşımacılığındaki payı artırmak,” dedi.

Üç Büyük YHT Projesi

Uraloğlu, halkın yoğun şekilde kullandığı YHT projelerinden elde edilen başarıları şu şekilde özetledi:

"Ankara-Eskişehir-İstanbul YHT Projesi'nin Ankara-Eskişehir kısmını 13 Mart 2009'da, Eskişehir-İstanbul bölümünü ise 27 Temmuz 2014'te açtık. Projenin yatırım bedeli 2,6 milyar dolardı. 534 kilometre uzunluğa sahip projenin tasarım hızı saatte 250 kilometre olarak yapıldı. Bugüne kadar 55,7 milyon yolcu taşıdık. Bunun 20,7 milyonu Ankara-Eskişehir, 34,3 milyonu Ankara-İstanbul ve 717 bin 485'i Eskişehir-İstanbul hattında seyahat etti. Ülkenin en yoğun illerindeki ulaşıma katkı vermek adına yatırımları sürdürdük. Bu kapsamda, Ankara-Konya-Karaman YHT Projesi de yaptığımız önemli işlerden. Projenin yatırım bedeli 1,4 milyar dolar, uzunluğu 411 kilometre. Söz konusu projenin Ankara-Konya bölümünü 23 Ağustos 2011'de açtık ve bugüne kadar 20,5 milyon yolcuya hizmet verdik. Konya-Karaman Hızlı Tren Projesi kısmını ise 8 Ocak 2022'de uygulamaya aldık ve bu hattın açılmasıyla Karaman-İstanbul ve Karaman-Ankara hattında doğrudan YHT işletmeciliği başlattık. Karaman ile Ankara arasında 2,1 milyon, Karaman ile İstanbul arasında 1,5 milyon ve Konya ile İstanbul arasında 11,1 milyon yolcu taşıdık."

Ankara-Sivas YHT'nin 26 Nisan 2023'te 405 kilometre olarak hizmete sunulduğunu belirten Uraloğlu, "İç Anadolu Bölgesi'nin önemli çalışmalarından biri olan projede Sivas-İstanbul YHT seferlerini 4 Mayıs 2024'te başlattık. Hattın açıldığı 26 Nisan 2023'ten bu yana Sivas-Ankara ve Sivas-İstanbul YHT'lerle 1,7 milyon kişi bu güzergahta yolculuk yaptı. Böylece, YHT'lerimizle bugüne kadar 93 milyon yolcuya hizmet verdik." dedi.

YHT’nin Ekonomiye ve Hayata Katkıları

Bakan Uraloğlu, demir yolu yatırımlarının Türkiye’nin ulaştırma sistemine entegre olduğunu belirterek, “Yeni projelerimizle vatandaşlarımızın daha konforlu ve hızlı ulaşımını sağlayacağız." dedi.

Bakanlık, gelecek yıllarda YHT yolcu sayısının daha da artmasını bekliyor. 2024 yılı için hedef, 12,4 milyon yolcu taşınması.