Dünya

Yeni Kaledonya'da gece sokağa çıkma yasağı 14 Ekim'e kadar uzatıldı

Fransız hükümeti, Hint Pasifik'teki kolonisi Yeni Kaledonya'da gece saatlerinde uygulanan sokağa çıkma yasağını 14 Ekim'e kadar uzattı.

Abone Ol

Fransa, Yeni Kaledonya'daki gece sokağa çıkma yasağını 14 Ekim'e kadar uzattı.

Bu yasak, Fransız hükümetinin yerli halkla yaptığı anlaşmalara aykırı bir anayasal reformu yürürlüğe koyma girişimi nedeniyle ortaya çıkan olayların ardından geldi. Mayıs ayından bu yana devam eden operasyonlarda 13 kişi yaşamını yitirdi. Gece 22.00-05.00 saatlerinde uygulanan sokağa çıkma yasağının yanı sıra, benzin taşınması ve satışı ile silah taşınması yasaklandı. 

KAMUSAL GÖSTERİ YASAĞI DA DEVAM EDECEK

Başkent Noumea ve çevresindeki şehirlerdeki kamusal gösteri yasağı da 14 Ekim’e kadar devam edecek; spor etkinlikleri bu yasaktan muaf tutulacak. Yeni Kaledonya'da 3 Kasım'a kadar kamusal alanda alkol satışı yasaklandı ve kapalı alanlarda kısıtlamalar getirilmiş durumda. Paris yönetimi, daha önce de sokağa çıkma yasaklarını uzatmıştı.

Fransa Başbakanı Michel Barnier, bu hafta Meclis'teki konuşmasında, adada seçmen sayısını artırmaya yönelik tartışmalı reformun Kongre'ye sunulmayacağını duyurdu. Bu durumun adadaki gelişmeleri nasıl etkileyeceği merak ediliyor. 

YEREL HALK YENİ ANAYASA REFORMUNA KARŞI

Yeni Kaledonya'nın yerli Kanak halkı, Fransız hükümetinin anayasal reformunu 1988 tarihli Noumea Anlaşması'na aykırı buluyor. Reform, en az 10 yıldır adada yaşayan Fransızların yerel seçimlerde oy kullanmasını sağlamayı amaçlıyor. 1998’deki Noumea Anlaşması ile özerklik kazanan Yeni Kaledonya’da, oy kullanma hakkı, önceki dönemde adada oturanlarla sınırlıydı. 

Adada 2018, 2020 ve 2021 yıllarında bağımsızlık referandumları yapılmış ve her seferinde "hayır" oyu çıkmıştı. Bağımsızlık yanlısı Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNKS), Fransa'nın seçimlere müdahalesini protesto ederek 2021 referandumunu boykot etmişti. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ulusal Meclis'ten geçen ancak Senato'da oylanmayan anayasal reformu askıya aldı. Başbakan Barnier, 1 Ekim’de ulusal seçimlerin ertelendiğini ve seçmen sayısını artıracak reformun Kongre'ye sunulmayacağını açıkladı. Reformun uygulanması için hem Ulusal Meclis hem de Senato'nun kabul etmesi gerekiyordu.