Sağlık

Yeni araştırmaya göre musluk suyunun kaynatılması mikroplastiklerin neredeyse %90'ını temizleyebilir

Musluk suyunda küçük plastik parçacıklar yüzüyor ve bunların sağlığımızı nasıl etkilediği hala belirsiz. Ancak yeni bir çalışma, suyun 5 dakika kaynatılmasının bu mikroplastiklerin çoğunu ortadan kaldırabildiğini ortaya koyuyor.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Yeni bir çalışma, içmeden önce musluk suyunun kaynatılmasının, potansiyel olarak zararlı mikroplastiklerin en az %90'ını temizleyebildiğini ortaya çıkardı.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre mikroplastikler, uzunluğu 0,2 inçten (5 milimetre) daha kısa olan küçük plastik döküntü parçalarıdır. Endüstriyel atıkların ve tüketim mallarının bu parçalanmış kalıntılarından kaçınmak imkansızdır: Bunlar okyanuslarda ve atmosferde, şişelenmiş suyun içinde ve hatta insan dışkısında bile bulunur.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre mikroplastiklerin insan sağlığını nasıl etkilediğine ilişkin araştırmalar hâlâ yetersiz ve sonuçsuz. Şimdiye kadar bazı plastiklerin zararsız olduğu düşünülürken polistiren gibi diğerlerinin insan hücrelerini öldürdüğü, bağırsak iltihabına neden olduğu ve farelerde doğurganlığı azalttığı gösterildi.

Çevre Bilimi ve Teknoloji Mektupları dergisinde 28 Şubat'ta yayınlanan yeni bir çalışmada bilim insanları, küçük plastikleri içme suyundan çıkarmak için pratik ev yöntemlerini araştırdılar. Özellikle ilgilendikleri sorulardan biri, kaynar suyun onu mikroplastik kontaminasyondan kurtarıp kurtaramayacağıydı.

Araştırmacılar yeni çalışmada şöyle yazdı:

"Bazı Asya ülkelerinde eski bir gelenek olan kaynamış su içmenin insan sağlığına faydalı olduğu düşünülüyor, çünkü kaynatmak bazı kimyasalları ve biyolojik maddelerin çoğunu ortadan kaldırabiliyor.Ancak, kaynatmanın musluk suyundaki NMP'leri (nano/mikroplastikler) gidermede etkili olup olmadığı belirsizliğini koruyor."

Araştırmak için araştırmacılar, yaygın olarak bulunan üç mikroplastik bileşiğin yanı sıra yaygın olarak bulunan minerallerin çoğunu içeren musluk suyu örnekleri oluşturdular: polistiren, polietilen ve polipropilen. Araştırmacılar ayrıca kalsiyum karbonat konsantrasyonlarını ayarlayarak su numunelerinin "sertliğini" de değiştirdiler.

Numuneleri 5 dakika kaynatıp soğumaya bıraktıktan sonra araştırmacılar, mikroplastik miktarında ciddi bir düşüş olduğunu fark etti. Daha sert suda, mikroplastiklerde neredeyse %90'lık bir azalma oldu çünkü sudaki kalsiyum karbonat daha yüksek sıcaklıklarda katılaşarak plastik parçacıkları içeride hapsetti.

Araştırmacılar, katılaşmış kalsiyumu gidermek için bu yöntemi basit bir kahve filtresiyle birlikte kullanmanın, potansiyel olarak sağlığa zarar veren parçacıkları gidermenin kolay bir yolu olabileceğini söylüyor.

Kullanım noktası filtrelerinin tek başına etkinliği, yetersiz araştırma nedeniyle belirsizdir, ancak bir çalışma, mikrofiltrasyon filtrelerinin başıboş parçacıkları yakalamak ve çıkarmak için kullanılabileceğini öne sürmüştür.