Sağlık

Yazın vazgeçilmezi karpuzun faydaları nelerdir? Karpuz nasıl seçilir?

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan Karpuz'un faydaları nelerdir? Karpuzdaki A ve C vitaminleri sağlıklı cildi destekler. C vitamini, cildin esnek ve saçların güçlü olmasını sağlar A vitamini ise cilt hücrelerinin oluşmasına ve onarılmasına yardımcı olur.

Abone Ol

Yaz aylarının gelmesiyle tüm kış boyunca özlemini çektiğimiz karpuz sofralardaki yerini almaya hazırlanıyor. Soğuk yenmesi halinde yaz sıcaklarını serinleten karpuzun pek çok faydası var. Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, içerdiği yüksek su oranı, vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye, saçları beslemesinden kilo vermeye dek çok sayıda fayda sağlar. Üstelik çekirdeği de faydalı! Buna karşın şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir. Ayrıca A, B1, B5, B6, C vitaminleri, potasyum açısından zengin olan bu meyve yağ, kolesterol ve sodyum içermez.

İLAÇ GİBİ BİR MEYVE

Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan sık sık idrara çıkarır. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekler. Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz bu sayede vücudunuzun su dengesini korurken tok hissetmenize de yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek lif oranı ile çok fazla kalori almadan tok kalmanızı sağlamış olur.

TANSİYONU DÜZENLER

Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürür. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul edilir yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarır. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltır. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkili. Karpuz içeriğinde vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artırabilen bir amino asit olan sitrülin bulunur. Nitrik oksit, kan damarlarınızın genişlemesine yardımcı olur ve bu da kan basıncını düşürür. Bu sayede kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.

CANLI BİR CİLT İÇİN MÜKEMMEL BESİN 

Karpuz içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarımız ve cildimiz için de mükemmel bir besin. Yüksek su oranı ve saçları nemlendiren sebum üretiminde gerekli A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösterir. C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına yardımcı oluyor; cilt hücrelerini oluşturmasının yanında hücreleri onarır.

LİKOPEN ZENGİNİ

Kırmızı renginden de anlaşıldığı gibi karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke eder ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Yine içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engeller. Yapılan bilimsel çalışmalar, karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruyuculuğunu ortaya koyuyor.

KARPUZ NASIL SEÇİLİR, İYİ KARPUZ NERDEN ANLAŞILIR?

Karpuz seçerken aşağıdaki 6 yöntemi deneyebilirsiniz;

Karpuzun olgun olduğunu anlamak için kabuğuna hafifçe vurun. Olumlu bir işaret, derin ve tok bir sestir. Boş bir sesten kaçının, çünkü bu karpuzun olgun olmadığına işaret edebilir.

Karpuzun kabuğu pürüzsüz olmalıdır. Çatlaklar, ezikler veya yumuşak bölgeler bulunan karpuzları seçmekten kaçının.

Karpuzun ağır olması, içinde bol miktarda su olduğunu gösterebilir. Bu nedenle, karpuzu seçerken biraz ağırlık hissedin.

Karpuzun düzgün ve simetrik bir şekle sahip olmasına dikkat edin. Anormal şekillere sahip karpuzlar genellikle olgunlaşmamış veya düzensiz büyümüş olabilir.

Karpuzun alt kısmında, yani alt lekesinde sarı bir leke olması olgunluğun bir göstergesi olabilir. Bu leke, karpuzun yere temas ettiği noktada oluşur ve koyu sarıdan turuncuya doğru renk değiştirir.

Parmaklarınızla karpuzun kabuğuna hafifçe bastırın. Eğer kabuk hafifçe esnekse ve baskıdan sonra hızla eski haline dönüyorsa, bu olgun bir karpuz olduğunu gösterir.

Bu ipuçlarını kullanarak, olgun, tatlı ve lezzetli bir karpuz seçebilirsiniz. Ancak her zaman tamamen kesin bir sonuç garanti etmese de, bu yöntemler genellikle yardımcı olur.