Bilim ve teknoloji

Yapay zeka beyin okuyor! Devrim niteliğinde "ses aktarımı"

Yapay zekalı beyin implantı, felçli bireylerin düşüncelerini anında çözüp seslendirebiliyor. Bu, ilk kez gerçek zamanlı zihin-ses aktarımı sağladı.

Yapay zeka beyin okuyor! Devrim niteliğinde "ses aktarımı"
Abone Ol

Yapay zeka (AI) kullanan bir beyin implantı, bir kişinin düşüncelerini neredeyse anında çözüp bir hoparlör aracılığıyla seslendirebiliyor; yeni araştırmalar, bunun şimdiye kadar ilk kez gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Araştırmacılar, ilk kez neredeyse eşzamanlı beyin-ses aktarımı sağlamayı başardı.

Deneysel zihin okuma teknolojisi, konuşamayan ağır felçli bireylere sentetik bir ses kazandırmak amacıyla geliştirildi. Bu teknoloji, "nöroprotez" adı verilen ve beynin yüzeyine elektrotlar yerleştirilerek yapılan bir implant sayesinde çalışıyor. Bu implant, bilim insanlarının konuşma sinyallerini tanımlayıp yorumlamasına olanak tanıyor.

YAPAY ZEKA İLE KONUŞMA SİNYALİ AKTARILIYOR

Beyin-bilgisayar arayüzü (BCI), sinirsel sinyalleri çözümlemek için yapay zeka kullanıyor ve beyin kaynaklı konuşma sinyallerini neredeyse gerçek zamanlı olarak aktarabiliyor. Bu bilgi, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley (UC Berkeley) tarafından yayımlanan bir açıklamada paylaşıldı. Ekip, bu teknolojinin önceki bir versiyonunu 2023’te tanıtmıştı; ancak yeni sürüm daha hızlı ve daha az robotik.

Resim 2025 04 05 101416316

"Akış yöntemimiz, Alexa ve Siri gibi cihazların hızlı konuşma çözümleme yeteneğini nöroprotezlere taşıyor," diyor çalışmanın yardımcı yürütücüsü, UC Berkeley Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri bölümünde yardımcı doçent olan Gopala Anumanchipalli. Anumanchipalli, "Benzer bir algoritma türü kullanarak, sinirsel verileri çözümleyebileceğimizi ve ilk kez neredeyse eşzamanlı ses aktarımını mümkün kılabileceğimizi gördük" diyerek sözlerine devam etti.

253 ELEKTROT YERLEŞTİRİLDİ

Anumanchipalli ve meslektaşları, bulgularını 31 Mart Pazartesi günü Nature Neuroscience dergisinde yayımladı.

Bu teknolojiyi ilk deneyen kişi Ann olarak tanıtıldı. Ann, 2005 yılında geçirdiği felç sonucu ağır şekilde felçli kaldı ve konuşma yetisini kaybetti. O zamandan bu yana, konuşmayı kontrol eden beyin bölgesi olan motor korteksi izlemek için araştırmacıların beynine 253 elektrot yerleştirmesine izin verdi ve böylece sentetik konuşma teknolojilerinin geliştirilmesine katkı sağladı.

Yapay zeka, implant tarafından örneklenen verileri çözümleyerek sinirsel aktiviteleri sentetik konuşmaya dönüştürmeye yardımcı oluyor. Ekip, Ann’in önünde ekranda beliren cümleleri sessizce söylemeye çalışmasını sağlayarak algoritmayı eğitti. Bu sırada oluşan beyin aktiviteleriyle söylemek istediği kelimeler eşleştirildi.

DOĞAL SESLER İÇİN ADIM

Yeni sistem, daha kısa sinirsel aktivite pencereleriyle çalıştığı için artık tek tek kelimeleri sürekli olarak işleyebiliyor. Araştırmacılar, bu yeni çalışmanın beyin-bilgisayar arayüzleriyle daha doğal sesli sentetik konuşmaya ulaşma yolunda önemli bir adım olduğunu söylüyor.