Sağlık

Uzmanlar uyarıyor: Aşırı şeker tüketimi karın yağlanmasına yol açıyor

Aşırı şekerli içeceklerin tüketimi, özellikle karın bölgesinde yağlanmaya yol açarak diyabet ve kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Türk Böbrek Vakfı ve sağlık uzmanları, bu içeceklerin tüketimini azaltarak sağlıklı içecek alternatifleri geliştirmeyi öneriyor. Uzmanlar, evde yapılan içeceklerin doğru miktarda tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

Abone Ol

Nihat Nasır - Diriliş Postası 

Yaz aylarında serinlemek için sıkça tercih edilen gazlı içecekler, soğuk çaylar ve şurup ilaveli kahveler ciddi sağlık riskleri barındırıyor. İstanbul Tıp Fakültesi’nden uzmanlar, özellikle bu içeceklerin karın bölgesinde yağlanmaya neden olduğunu belirtiyor. Türk Böbrek Vakfı, sağlıklı içecek alışkanlıkları geliştirmek için mutfak etkinlikleri düzenliyor. Etkinliklerde, evde yapılabilecek daha sağlıklı serinletici içecek tarifleri anlatılıyor.

Aşırı şekerli içeceklerin tüketimi, karın bölgesindeki yağlanmayı artırarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. İstanbul Tıp Fakültesi Endokrin ve Metabolizma Bilim Dalı’ndan Uz. Dr. Hümeyra Rekalı Şahin, bu içeceklerin metabolik sendrom, diyabet, kalp hastalıkları ve felce neden olabileceğini vurguladı. Özellikle gençler arasında yaygın olan şekerli içecekler, diş çürüklerinden obeziteye kadar geniş bir sağlık yelpazesinde tehlike oluşturduğunu, şeker tüketiminin uzun vadede insülin direnci ve diyabete yol açabileceğini belirten Dr. Şahin, bu alışkanlığın çocuklar ve gençler için de büyük bir risk teşkil ettiğini ifade etti.