Dünya

Ukrayna, Rusya'nın Herson'a düzenlediği saldırıda en az yedi kişinin öldüğünü açıkladı

Ukrayna'nın Herson kentindeki bir pazaryerine düzenlenen Rus topçu saldırısı en az yedi kişinin hayatını kaybetmesine, üç kişinin ise yaralanmasına neden oldu.

Abone Ol

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bu tür saldırıların uluslararası destekle önlenebileceğini belirterek saldırıya dair görüntüler paylaştı.

Bölge Valisi Oleksandr Prokudin, saldırının kent merkezindeki pazar tezgahları arasında alışveriş yapan insanların üzerine düzenlendiğini açıkladı. Paylaşılan videoda, sivil kıyafetler giymiş kurbanların cansız bedenleri ve yıkılmış sebze tezgahları görülüyor. Ukrayna Başsavcılığı, saldırının büyük olasılıkla Rus topçuları tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de saldırıya ilişkin görüntüleri X platformunda paylaştı ve Rusya'nın durdurulabileceğini ifade etti. Zelenskiy, "Devletimiz ve halkımız için kalıcı barışı sağlamalıyız" dedi ve bunun gerçekleşmesi için Ukrayna'nın gücünün ve ortaklarının kararlılığının, Putin'in terör yaratma arzusunu aşması gerektiğini vurguladı.

Herson'da Rus İşgali

Herson, Moskova'nın Şubat 2022'de başlattığı geniş çaplı işgal sonrasında Rusya'nın eline geçmişti. Dokuz ay süren Ukrayna karşı taarruzuyla bölgenin batı kesimleri, bu arada Herson şehri de geri alındı. Herson bölgesi, Rusya'nın Eylül 2022'de yasa dışı bir şekilde ilhak ettiği dört bölgeden biri ve Moskova bu bölgenin bir kısmını hala işgal altında tutuyor. Diğer üç bölge ise Donetsk, Luhansk ve Zaporijya.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, herhangi bir barış anlaşmasının bir parçası olarak Ukrayna'nın bu bölgelerden tamamen çekilmesini talep ediyor. Ukrayna ise bu talebi kesin bir şekilde reddediyor.

Savaşın Son Durumu

Herson kenti, son dönemde savaşın sıcak noktalarından biri değil; en şiddetli çatışmalar şu anda Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde gerçekleşiyor. Rus ordusu, bu bölgede yeni toprak kazanımları elde etmeye çalışıyor ve yaklaşan sert Ukrayna kışına hazırlık yapıyor.

Ukrayna kuvvetleri ise Kursk bölgesine yaptıkları sınır ötesi saldırı sonrasında Rus topraklarını elinde tutmaya devam ediyor. Kiev, Batı'dan ne tür askeri ve mali destek alabileceğine dair bekleyişini sürdürüyor.