Sağlık

Uçak yolculuklarında kulakta basınç sorununun önüne nasıl geçilir?

Uçak yolculuklarında karşılaşılan kulak basınç sorunları, rahatsız edici olabilir. Ancak bu sorunların önüne geçmek için birkaç basit önlem almak mümkündür. NP İstanbul Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Üyesi K. Ali Rahimi bu durumun önüne geçmek için yolculuk esnasında şeker çiğnemenin etkili olduğuna dikkat çekti.

Abone Ol

Merve Dere/Muhabir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Üyesi K. Ali Rahimi bu rahatsızlığın oluşum sürecini şu şekilde anlattı: “Kulak zarı aynı davul zarı gibi ince ve titreşime müsait olan yapıdır. Kulak zarının iki tarafında da hava olması gerekiyor. Dış kulak yolundan gelen hava, normal atmosferik  ile eşit değerdedir. Ancak, ortak kulak tarafına bakan kulak zarının havası bulunan östaki tüpü vasıtasıyla orta kulağa gelmektedir. Östaki borusu her zaman açık ve geniş bir boru değildir; ince , uzun ve arada bir açılıp kapanan erişkinlerde daha da ince ve uzundur. Çocuklarda bu kısa şekildedir ve her zaman geniştir. Ani hava basınç değişikliğinde dış kulak yolundan gelen hava basıncı aniden değişebildiği gibi orta kulağa burundan gelen hava basıncı aniden değişemez. Çünkü östaki tıkalıysa iki tarafın burundan hava basıncı değişecek ve östaki tüpünden açıldığında orta kulağa aynı miktarda hava geçecek. Ve iki tarafında basıncını etkileyecek.      

 

 Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Üyesi K. Ali Rahimi uçak yolculuklarında basıncın aniden değişebildiğine dikkat çekerek konuşmalarına şöyle devam etti: 

Böylece orta kulaktaki hava basıncı dış kulaktaki hava basıncından da düşük kalacaktır. Ve kulak zarı içe doğru bombalaşacaktır. Kulak zarı ,bombalaşmaya  karşı çok ciddi bir şekilde hassastır. Ve çok ağrılı bir prosestir. Böyle durumlarda burnunuz açık değilse üst solunum yolu enfeksiyonunuz varsa sinüzütiniz varsa , burunda kemik eğriliği, et büyümesi varsa buruna yeteri kadar hava giremeyecektir.   

BURNUNUZDA KEMİK EĞRİLİĞİ VE ET VARSA…

Ve böylece orta kulağa geçemeyecektir. Bu proses ağrılı bir prosestir. Onun için uçağa bindiğinizde burnunuz açık olacak fakat gribal enfeksiyonunuz varsa ona yönelik tedaviniz almış olmanızda fayda vardır.” 

 VALSALVA MANEVRASI YAPILMALI

Uzman Doktor Rahimi, burun eti büyüklüğü ve burun eğriliği sorunu yaşayanların  daha öncesinde gereken operasyonları geçirmesine dikkat çekti Ayrıca Rahimi, bu durumda yolculuk yapan kişilerin valsalva manevrası yapması gerektiğini vurguladı ve sözlerini şöyle noktaladı:

“ Ama uçakta bu burun tıkanıklığını hissettiğimiz zaman valsalva manevrası yaparız. Yani elimiz ile  burnumuzu tıkarız, burundaki hava basıncını kırarak hava basıncını yüksek seviyeye getiririz. Öztakiden orta kulağa hava basıncı göndeririz ve iki tarafı da eşitleriz. Orta kulaktaki negatif basıncı eşitleyemezseniz basınç giderek atarsa bu defa damarlardan sıvı çekmeye başlayacak. Sıvı çektiğinde o taraftaki kulakta sıvı birikimine yol açacak. Bu da uçak iniş yaptıktan sonra bile kulak tıkanıklığına neden olur. Bu basınç daha artarsa orta kulak kanamasına yol açıyor. Ve o zaman kesinlikle ciddi bir tedaviye gerek olacaktır. Yolculuk esnasında ağzınızda şeker bulundurmak size fayda sağlayacaktır.  Yolculuk boyunca tükürüğü arttırır ve basınçla yutmayı sağlar ve öztaki borusu daha rahat hareket etmiş olabilir.”