Gündem

Türkiye’ye kumpas davası! Anlaşmalı olarak mı gitti, yoksa iftiracılığa mı zorlandı?

Abone Ol

New York’ta tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanık olarak dinlenen iş adamı Reza Zarrab (Rıza Sarraf) kendisine yöneltilen bütün suçlamaları ve savcılıkla işbirliği yaptığını kabul etti.

Duruşmanın ikinci gününde, savcılık makamının tanıklarının dinlenmesine devam edildi. Reza Zarrab üzerinde kahve rengi mahkum kıyafetiyle duruşma salonuna getirildi.

ZARRAB’A “5K1” HEDİYESİ

Duruşmada Zarrab, bazı suçlarını kabul ettiği için savcılığın mahkemeye “5K1” mektubu yazacağını ve savcılığın mektubunda kendisinin “işlediği suçlar, ABD’ye yaptığı yardımlar, iyi ve kötü her şeyin yer alacağını” söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Federal Ceza Hukukunda İddia Pazarlığı kavramı ve uygulamasında 5K1 adı verilen bir mektup yargıça verilirse, ceza indirimi veya salma kararı alınabiliyor.

17/25 ARALIK’IN KOPYASI İDDİANAMEDE

ABD’de savcılarının davanın iddianamesine ek olarak hazırladığı belge 17-25 Aralık’taki FETÖ yargı darbesi fezlekesinden kopyaladıkları görüldü. Ancak davanın tümüyle Türkiye’yi köşeye sıkıştırma tezgahı olduğunu ortaya çıkaran gelişmeler bu kadarla da sınırlı kalmadı.

Zira İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, FETÖ’nün 17/25 Aralık yargısal darbe teşebbüsüne ilişkin yürüttüğü soruşturmada, “FETÖ üyesi olmak” suçundan firari olarak aranan ve hakkında yakalama kararı çıkarılan eski Bankalar Yeminli Murakıbı Osman Zeki Canıtez’in adı davanın tanık listesinde yer aldı. Dahası listede aynı soruşturmada adı geçen ve hakkında yakalama kararı çıkarılan eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Aykan Erdemir’in ismi de bulunuyor.

ABD’Lİ SAVCILARIN CEVAP VEREMEDİĞİ SORU

Türkiye’de hakkında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla yakalama kararı bulunan bir kişilerin New York’ta tanık sıfatıyla dava sürecine dahil edilmesi ABD’nin kirli kumpasını ifşa etti. Davandaki bu hukuk garabetine dikkat çeken Atilla’nın avukatlarından Victor Rocco da ABD’li savcılara Atilla’nın Zarrab tutuklandıktan sonra iki kez ABD’ye geldiğini hatırlatarak savcılık makamının mahkemeye delil olarak sunduğu ve kaynağını açıklamayı reddettiği ses kayıtlarını eleştirdi. Rocco duruşmada Jüri üyelerine “ABD’li savcılar bu ülkede dinleme yapıp elde ettikleri ses kayıtlarını hükümetten habersiz başka bir ülkeye verse ve bunlar delil olarak kullanılsa ne yapardınız?” diye sordu.

İran’a yönelik yaptırımları delme, banka dolandırıcılığı ve kara para aklamak gibi 6 ayrı suç atfedilen Zarrab geçen yıl mart ayında ABD’de tutuklanmıştı. Atilla ise 27 Mart’ta JFK Havalimanı’ndan Türkiye’ye gitmek üzereyken gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.