Gündem

Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifinde sona gelindi

Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi ESKİŞEHİR-5000 projesi, test sürecinde saatte 140 km hıza ulaştı. 2025'te raylarda olması planlanan lokomotif, yüzde 80 yerlilik oranına sahip olacak.

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TÜRASAŞ tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi ESKİŞEHİR-5000'in yol testlerinin başarıyla sürdüğünü açıkladı. Ekim 2024 itibarıyla başlayan testlerde, lokomotifin saatte 140 km hıza ulaştığını belirten Uraloğlu, seri üretimin sürdüğünü ve Eylül 2025'te raylara indirileceğini ifade etti.

Yüzde 80 Yerli Üretim Hedefi

5 megavat gücünde olan ESKİŞEHİR-5000, yük ve yolcu taşımacılığı için kullanılacak şekilde tasarlandı. Proje, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen cer motorları ve cer konvertörleri gibi yüksek güçlü bileşenlerle dikkat çekiyor. Yüzde 65 yerlilik oranıyla üretilen lokomotifin seri üretimde yüzde 80 yerlilik seviyesine ulaşması hedefleniyor. Bakan Uraloğlu, “Bu sayede demiryolu sektöründeki dışa bağımlılığı azaltacağız” dedi.

İhracat Potansiyeli

Proje kapsamında üretilen 95 lokomotifin tamamının TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye teslim edileceğini belirten Uraloğlu, "Projemiz üniversite ve sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden biri. TÜRASAŞ, TÜBİTAK RUTE, ASELSAN ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi önemli paydaşlar bu projede yer aldı. Türkiye'nin raylı sistemlerdeki yerlilik oranını artırmak adına önemli bir dönüm noktası yaşanıyor." dedi.

Gelişmiş Teknoloji ve Yenilikçi Yaklaşım

Proje kapsamında TCDD Taşımacılık A.Ş.’ye teslim edilecek 95 adet ESKİŞEHİR-5000 lokomotifin seri üretimine son hız devam ettiklerini belirten Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“ESKİŞEHİR-5000 lokomotif için geliştirilen tüm ana bileşenler ayrı birer ürün olarak ihraç edilebilir kritik teknolojiye sahip ürünlerdir. Bu ürünler, TCDD Taşımacılık bünyesindeki mevcut lokomotiflerde de hem yedek parça hem de modernizasyonları kapsamında kullanılabilecektir.”