Dünya

Türkiye ve Irak arasındaki karşılıklı vize muafiyeti turizme olumlu yansıdı

Eylül ayında Irak ve Türkiye arasında başlayan karşılıklı vize muafiyeti, Kerkük'teki turizm sezonunun yeniden canlanmasına olanak tanıdı. Bu uygulama, iki ülke arasındaki kültürel etkileşimi artırırken ekonomik fayda sağladı.

Abone Ol

Turizm sezonunun sona ermesine rağmen Türkiye’ye giden Iraklı turist sayısı arttı, turlar yeniden düzenlenmeye başladı ve uçak biletleri tükendi. Irak’taki turizm şirketleri, vize muafiyetinin yeni bir sezon başlattığını belirtiyor.

Kerkük'teki tur operatörü İbrahim Pasvan, anlaşmanın zamanlamasının doğru olduğunu ve uzun zamandır bu kararın beklenildiğini ifade etti. Pasvan, turizm sezonunun yeniden canlandığını söyledi.

Kerkük Havaalanı’ndan haftada 6 sefer düzenlendiğini hatırlatan Pasvan, Kerkük-Türkiye uçak biletlerinin tükendiğini bildirdi. Iraklıların tatil için yıllardır Türkiye’yi tercih ettiğini belirten Pasvan, bu gelişme ile yolcu otobüslerinin ve uçak biletlerinin tükendiğini aktardı. Pasvan, Türkiye’nin geniş turizm alanları ve dört mevsime sahip olmasının bu tercihe neden olduğunu vurguladı.

Vize muafiyetinin tüm yaş gruplarını kapsamasını umduğunu söyleyen Pasvan, bunun iki ülke için faydalı olacağını savundu. Kerkük'teki bir başka tur organizatörü Yasin Abdulbasit, uygulamanın çok çocuklu Iraklı ailelerin Türkiye’de tatil yapmalarını teşvik ettiğini belirtti. 50 yaş ve üzeri için büyük kolaylık sağlandığını ifade eden Abdulbasit, vize başvurularındaki sorunlardan kurtulduklarını söyledi. Iraklı aileler, uçak yolculuğunun yanı sıra özel araçlarıyla da Türkiye’ye seyahat etmeye başladı ve yaz tatilinin son 3 haftasını Türkiye’de geçiriyorlar.

Abdulbasit, vize muafiyeti sonrasında hava yoluyla seyahatlerin arttığını ancak Kerkük'ten Türkiye'ye seferlerin yetersiz kaldığını savundu. Ayrıca, Irak genelinde, özellikle Kerkük Havaalanı’ndan Türkiye’ye uçak seferlerinin sayısının artırılmasını talep etti.

Kerküklü İbrahim Altunçu, uzun zamandır böyle bir kararın beklenildiğini belirtti. Vize muafiyetinin yaz tatilinin son döneminde uygulanmasına rağmen Iraklıları mutlu ettiğini söyledi. Altunçu, muafiyetin genişletilmesini ve Iraklıların tatil için Türkiye dışında başka bir ülke seçmeyeceklerini savundu. Haşim Kasapoğlu, bu muafiyetin sadece turizm değil, iki ülke arasındaki ticareti de geliştireceğine inanıyor ve bunun daha önce gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti. Kasapoğlu, bu adımın iki ülke vatandaşlarının seyahatlerini kolaylaştıracağını ve ailelerin maddi durumlarına olumlu etkisi olacağını ekledi.