Bu rakam, 2023'te kaydedilen 129 gazeteci ölümünden hafif bir azalma gösteriyor; 2023, 1990'dan bu yana en ölümcül yıl olarak kabul ediliyordu.

IFJ raporuna göre, 2024'te ölen gazetecilerin yarısından fazlası Filistinli medya profesyonelleri, özellikle Gazze'de hayatını kaybetti. Bir başka altı gazeteci de Lübnan'da öldü. 7 Ekim 2023’te İsrail ile Hamas arasındaki savaşın patlak vermesinin ardından Gazze’de en az 138 gazeteci öldü, bu da bölgeyi modern gazetecilik tarihindeki en tehlikeli yerlerden biri yaptı; Gazze, Irak, Filipinler ve Meksika'nın ardından geliyor.

Avrupa’nın en büyük Trumpfluencer’ı kim olacak? Avrupa’nın en büyük Trumpfluencer’ı kim olacak?

Farklı bir metodoloji kullanan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), yalnızca gazetecilerin mesleki faaliyetleriyle doğrudan ilgili ölümleri kapsayarak 54 gazeteci ölümünü raporluyor. Bu iki kuruluş arasında rakam farkları olsa da, her iki kuruluş da Gazze’deki gazetecilerin durumu hakkında aynı endişeleri taşıyor. RSF, Gazze’deki gazeteci ölümlerini “eşi görülmemiş bir kan banyosu” olarak tanımladı.

İsrail, gazetecileri kasıtlı olarak hedef aldığını reddediyor ancak Gazze’ye yönelik hava saldırılarında öldürülen bazı gazetecileri kabul etti.

Diğer Bölgelerde Gazeteciler İçin Durum

Asya Pasifik, IFJ'ye göre gazeteciler için ikinci en tehlikeli bölge olarak öne çıkıyor. 2024'te bölgede 20 gazeteci hayatını kaybetti, bunların %70’i Güney Asya ülkeleri Pakistan, Bangladeş ve Hindistan’da gerçekleşti. Bu rakam, 2023’teki 12 ölümle karşılaştırıldığında keskin bir artış gösteriyor.

Afrika, gazeteciler için üçüncü en tehlikeli bölge olarak sekiz ölümle takip ediliyor, bunların beşi savaşın yıkıma uğrattığı Sudan’da yaşandı.

Amerika kıtasında ise gazetecilerin öldürülmesi oranı son iki yılda ciddi şekilde düştü; 2022'de 30 ölüm varken, 2023’te bu rakam 6'ya, 2024'te ise yine 6'ya indi. Ancak Meksika, gazeteciler için hâlâ en tehlikeli ülkelerden biri olmaya devam ediyor; özellikle uyuşturucu kartellerinin etkisiyle gazetecilere yönelik tehditler, zorbalıklar ve cinayetler devam ediyor.

Gazetecilerin Özgürlüğü İçin Artan Tehditler

Ölümlerin yanı sıra, IFJ, 2024 yılı Aralık ayında dünya genelinde 520 gazetecinin hapiste olduğunu bildirdi. Bu rakam, 2023’te 427, 2022’de ise 375’ti. Çin, Hong Kong dahil, gazetecileri hapise atan ülkeler arasında ilk sırada yer alırken, İsrail ve Myanmar da listede yer alıyor.

Bu veriler, bağımsız basının giderek daha kırılgan hale geldiğini ve gazetecilik mesleğinin giderek daha tehlikeli bir hal aldığını gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi