Dünya

Türkiye iyice raydan çıktı!

Abone Ol

ABD yönetimi savaş ilanı gibi yaptırım kararları aldı.

S-400 hamlesi ile NATO’ya bağımlı olmaktan sıyrılarak kendi güvenlik politikasını belirleyen, “Türk Akımı” ile enerji üssü olma yolunda adımlar atan, içeride ve sınır ötesinde düzenlediği harekâtlarla Emperyalistlerin beslediği terör örgütlerine nefes aldırmayan, ABD’nin İran’a yeniden uygulamaya sokmaya hazırlandığı yaptırımlara uymayacağını açıklayarak, geçmişte olduğu gibi bir telefonla idare edilemeyeceğini dosta-düşmana gösteren Türkiye, Batı’nın çizdiği sömürge rolünden çıkmasıyla birlikte ABD’nin yaptırımları ile karşı karşıya kaldı.

SAVAŞ İLANI GİBİ!

İçişleri ve Adalet Bakanı’na yaptırım kararı alan ABD’nin ekonomik ve askeri yaptırım tehditleri de sırada bekliyor. ABD aldığı yaptırım kararları ile Türkiye’ye üstü örtülü bir şekilde savaş ilan etmiş durumda. Türkiye’nin NATO boyunduruğundan kurtulmak için yaptığı S-400 füzesi alma hamlesi ile tırmanan ABD’nin rahatsızlığı, bütün ısrarlara rağmen, İzmir’de terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, askeri- siyasi casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanan “Evanjelik Papaz” Andrew Brunson’un serbest bırakılmaması üzerine ayyuka çıktı.

BAKANLARA YAPTIRIM!

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre Papaz Brunson’ın serbest kalmaması halinde yaptırım uygulanacak Türk yetkili ve kurumların listesi hazırlandı. Listede Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da var. Buna göre yaptırımlar Rusya’ya uygulananlarla aynı olacak.

DOLAR OPERASYONU

ABD’nin yaptırım kararını açıklamasının peşi sıra dolardaki yükseliş ise dikkatlerden kaçmadı. Önceki gün 5 lira sınırını zorlayan dolar, dün de 5.10 seviyesini gördü.

SIRADA F-35’LER VAR

Bir süredir benzer tehditlerle Türkiye’nin de üretim sürecinde yer aldığı F-35’lerin verilmemesi için çalışma yürüten ABD Sentasosu, F-35 savaş uçaklarında yaptırım uygulanmasına ilişkin kararı Genel Kurul’da da 87’ye karşı 10 oyla onayladı. Senatonun Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının verilmemesi kararının yürürlüğe girmesi için ABD Başkanı Donald Trump’ın onaylaması gerekiyor.

EVANJELİK PENCE: “DEVAM EDECEĞİZ”

ABD Başkanı Donald Trump’ın Yardımcısı Evanjelik Hıristiyan Mike Pence, Beyaz Saray’ın ABD’li Papaz Andrew Brunson’ın tutukluluğu nedeniyle yaptırım kararını duyurmasının ardından yaptığı açıklamada “Yaptırımlar Brunson serbest kalana kadar sürecek” ifadesini kullandı. Pence açıklamasında, “ABD hükümeti, Türkiye’ye ağır ekonomik yaptırımlar uyguladı. Ve (ABD) hükümeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti rahip Brunson’u serbest bırakana ve bu masum inanç adamı ABD’ye dönene kadar sürecek” dedi.

PKK BASINI BAYRAM ETTİ

Terör destekçisi ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararları terör örgütü PKK basını tarafından sevinçle karşılandı. Terör örgütünün haber sitelerinden biri olan ANF, ABD’nin yaptırım kararlarının “ABD’nin yaptırımları katliamcı Soylu ve Gül’ü hedefliyor” başlığı ile duyurdu.

DÜNYA BASINI “SAVAŞ” DEDİ

ABD’nin Türkiye’ye yönelik aldığı yaptırım kararları dünya basınında da geniş yankı buldu. New York Times, ABD ve Türkiye’den tepkilere geniş yer ayırdığı haberde, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün tweetlerine ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD’ye tepkisine yer verdi. İngiliz gazetesi Daily Express, iki ülke arasında yaşanan gerilimi tırmandıracak bir başlık attı. Gazete, “Üçüncü Dünya Savaşı: Türkiye ABD’yi tehdit ediyor ve Trump’ın yaptırımlarını ‘Düşmanca’ olarak tanımlıyor” başlığını attı.

SIRADA NE VAR?

Terör örgütlerine verdiği askeri ve maddi desteği göstermek istemeyen ABD, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarını da hedef almaya hazırlanıyor. Papaz Brunson üzerinden Türkiye’yi hak ihlalleri noktasında sıkıştırmaya çalışan ABD, diğer yandan uluslar arası kuruluşlara hazırlattığı raporlarla da Türkiye’yi “algılarda” mahkum etmeye çalışacak. Bunun ilk sinyalini merkezi Londra’da olan Uluslararası Af Örgütü verdi. Af Örgütü Afrin için hazırladığı raporda, bölgede ağır hak ihlalleri yaşandığını Türkiye’nin de bu ihlalleri görmezden geldiğini iddia etti. Örgüt TSK’nın Afrin’deki varlığını ‘işgalci güç’ olarak niteledi.

TÜRKİYE’YE “ÇIK” DİYECEKLER

Suriye’nin kuzeyinden kurulması planlanan terör devleti projesine Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtları ile engel olmaya çalışan Türkiye’nin bölgedeki varlığından rahatsız olan Emperyalistler, Af Örgütü gibi kuruluşların raporlarını bahane ederek Türkiye’ye bölgeden çıkması için baskı yapmaya hazırlanıyor. Ekonomik, siyasi ve askeri yaptırımlarla Türkiye’ye diz çöktürmeyi hedefleyen ABD, Batı’da yükselen Türk düşmanlığını da kullanmaya hazırlanıyor.