Kültür Sanat

Turistler İstanbul'u Kapalıçarşı'nın yenilenen çatısından görüyor

Turistler İstanbul'u Kapalıçarşı'nın yenilenen çatısından keşfediyor. Dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biri olan Kapalıçarşı'da, 15 yaş altındaki çocuklar ve 80 yaş üstündeki yetişkinlerin katılamadığı turlar, turizme önemli katkılar sağlıyor.

Abone Ol

Kapalıçarşı'nın yaklaşık 45 bin metrekarelik alanında 3 bin 600 dükkân, 22 kapı ve 14 han bulunuyor. Yenilenen çatı sayesinde yerli ve yabancı turistler, İstanbul'u farklı bir açıdan deneyimleme imkânı buluyor. "Kedi yolu" olarak adlandırılan çatı yollarında eşsiz kent ve Boğaz manzarası eşliğinde fotoğraflar çekilmekte, bu görüntüler sosyal medya platformlarında "Kapalıçarşı", "Süleymaniye", "İstanbul", "Eminönü" etiketleriyle paylaşılmakta. Bu sayede, Kapalıçarşı'nın dünyaca tanınmasına katkı sağlanıyor.

Kapalıçarşı Kat Malikleri Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, çatı turizmi fikrinin restorasyon süreciyle oluştuğunu belirtti. Restorasyon tamamen tamamlanmadığını söyleyen Kurtulmuş, "Çatının restorasyonu bitince, bu güzelliği insanlarla paylaşma fikri doğdu. Alanın düzenli ve güzel bir şekilde sunulması kararlaştırıldı" dedi.

Kurtulmuş, 1461 yılında inşa edilen 563 yıllık tarihi çarşının çatısının görülmesinin, tanınırlığına büyük katkı sağladığını vurguladı. Her turistin memnun kaldığını, İstanbul'u yeni bir bakış açısıyla görme fırsatını yakaladıklarını ifade etti. Turlara 15 yaş altı çocukların ve 80 yaş üstü kişilerin kabul edilmediğinin altını çizdi. Acenteler aracılığıyla düzenlenen bu turlar, on kişilik gruplar halinde yirmi dakika sürüyor.

Kapalıçarşı'nın geçen yıl 44 milyon ziyaretçi ağırladığını ve hedefinin 50 milyon turist olduğunu belirten Kurtulmuş, çatı turlarının birçok turist tarafından ilgiyle karşılandığını da ifade etti.

Dizi ve film çekimleri için de yoğun teklifler aldıklarını hatırlatan Kurtulmuş, ünlü aktör Daniel Craig'in başrolünde olduğu "Skyfall" filminin Kapalıçarşı'nın çatısında çekildiğini hatırlattı. Gelecekte benzer projelerin devam edeceğini düşündüklerini söyledi.

Kapalıçarşı'nın restorasyonunun birinci etabının tamamlandığını, çatının ise bittiğini belirten Kurtulmuş, yer altı atık ve temiz su kanallarının tamamlandığını ifade ederek sorunların çözüleceğini sözlerine ekledi. Restorasyon sonrası projelerle Kapalıçarşı'nın tanınırlığını artırmayı hedeflediklerini de vurguladı.