Gündem

Trump’ın tetikçileri devrede

Abone Ol

Suriye’de Akdeniz’e inmesi planlanan terör koridoru projesini bozan, Irak’taki Siyonist planını paçavraya çeviren, FETÖ ve PKK’nın belini kıran Türkiye’ye karşı yediği darbe sonrası küplere binen ABD Başkanı Trump, casus papaz Brunson’u bahane ederek Türkiye’ye savaş ilan etti. Trump’ın twitter mesajları ve görevlendirdiği spekülatörlerle yaptığı ekonomik saldırı, Başkan Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın hamleleri ile kontrol altına alındı. Kenetlenmiş Türkiye karşısında hezimete uğrayacağını gören Trump, hızını alamayarak tehdit derecesini artırdı. Trump, önceki gün kendisine Beyaz Saray önünde uzatılan mikrofonlara “Bu işin sonu henüz gelmedi, oturup izlemeyeceğiz, bizim insanımızı alamazlar” diyerek çok ileri gitti. Trump’ın mesajının piyasalara etkileri sınırlı olurken, bu sefer devreye Trump’tan işaret almışçasına sözde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları girdi.

AYNI TEZGAH

Standard&Poor’s (S&P) Türkiye’nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunun “BB-”den “B+”ya, uzun dönem yerli para cinsinden notunun “BB”den “BB-”ye düşürdü. Moody’s, Türkiye’nin uzun dönem kredi notunun “Ba2”den “Ba3”e düşürüldüğü, görünümünün de “negatife” çevrildiği belirtildi. Veriler, Türkiye’ye küresel bir operasyon olduğunu belgelerken, alçak kuruluşlar FETÖ’nün 15 Temmuz işgal girişiminin ardından da Türkiye’nin notunu düşürmüş, ancak Türkiye yaratılan olumsuz havaya rağmen yüzde 7.4 büyüyerek bütün oyunları bozmuştu.

EVANJELİSTLER MEMNUN

Diğer yandan Financial Times, Trump’ın Türkiye’ye karşı attığı düşmanca adımların arkasındaki gücü ele aldı. Washington Büro Şefi Demetri Sevatopulo’nun imzasını taşıyan haberde ABD siyaset ve ekonomisine yön veren Evanjelistlerin, Trump’ın aldığı kararları sevinçle karşıladığı vurgulandı. Haberde Brunson meselesinin Evanjelistler açısından “Şiar haline geldiği” tespiti yapıldı, ayrıca Trump’ın ara seçimler içinde şirin gözükme çabasına girdiği ele alındı. ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyıp Siyonist İsrail’in işgalini meşrulaştırmaya çalışan Trump’ın kararının arkasında yine Evanjelistler vardı. Siyonist Hristiyanlar olarak bilinen bu yapının ABD siyasetindeki en güçlü ismi Başkan Yardımcısı Mike Pence. Trump’ın yardımcısı Brunson ile de tanışıyor.