Gündem

TİKA niye hedefte; başkan açıkladı

Abone Ol

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, CHP adayı Muharrem İnce ile İyi Parti adayı Merâl Akşener’in kendilerini ‘seçim malzemesi‘ yapmasına tepki gösterdi. “Ne iş yaptığı belirsiz, israf, kapatacağım” suçlama ve tehditleri altında başkan Çam, TİKA’nın faaliyet alanını çerçeveledi.

“FETÖ’NÜN KARA PROPAGANDASI”

‘DEAŞ’a destek olunduğu‘ iddialarını FETÖ belasının propaganda faaliyetleri olarak açıklayan Çam, “17 / 25 Aralık’tan başlayan FETÖ’nün karalama kampanyası… 2013’te Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dış yardımlarını ‘4,3 milyar Dolar‘ diye açıkladıktan sonra, FETÖ’cüler ayağa kalktı ve ‘Vay, TİKA bu 4 milyar Dolar’ı nerelere harcıyor‘ diye çirkin kampanya başlattı. Halbuki 4 milyar Dolar şu: Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Devlet Su İşleri ve bütün yurt dışı yardımlar hesaplanarak çıkarılmış bir rakam. Bunun içinde bir de devletin yurt dışına verdiği ‘soft loan krediler‘ var. Ayrıca özel sektör ve vakıflar, derneklerin yardımları da hesaba katılarak ‘4 milyar Dolar’ denilmiş. 4 milyar Dolar konuşulurken; bizim bütçemiz ise 150 milyon TL civarında… Yine 50-60 milyon Dolar bandındayız” diye sordu.

“DEVLET YARDIMI, TİKA’YA KALDI”

Kendilerinin o dönem 4 milyar’lık suçlamaları anlatırken, bir anda 8 milyar rakamı konuşulduğunu hatırlatan Serdar Çam, Süper Haber’den Hülya Okur’a “Türkiye’nin tüm insanı yardımları, Suriyeliler’e yardımlar, AFAD’ın, Kızılay’ın tüm dış yardımlarının toplamı olarak OECD’ye verilen 8,1 milyar Dolar’lık rakam, TİKA’ya mâl edilmiş” dedi.

Başkan Serdar Çam, TİKA’nın 120 milyon Dolar’lık bütçesi olduğunu, bunun 65 milyonluk kısmının Maliye Bakanlığı’ndan geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Biz, bugün Irak’taki yardımlarla, altyapı çalışmalarımızla zaten dolaylı olarak orada DEAŞ’la mücadele ediyoruz. Afganistan’da Taliban’la, Somali’de el Şabab’la, Nijer’de, Mali’de ve diğer bölgelerde yaptığımız yardımlarla Boko Haram ile el Kaide ile mücadele ediyoruz ve buna benzer pek çok örgütün aslında önünü kesmeye çalışıyoruz.

“VARLIĞIMIZ FETÖ İÇİN TEHDİT”

Oy kaygısı içindeki bazı siyasilerin de FETÖ’nün iddialarıyla hareket ettiğini ima eden başkan Çam, “FETÖ’nün oyun alanına bakacak olursanız; milli olan, kendi oyun alanını daraltan her kurum ve kuruluştan, kişiden rahatsız… TİKA’nın bütün faaliyetleri yurt dışında, kuruluş amacımız yurt dışındaki ülkelere katkı vermek. Dolayısıyla onların oyuncu olmak istediği alanı siz bloke etmiş oluyorsunuz. Mesela bizi, Somali’de ‘Bunlara dikkat edin, bizim dernekle, vakıfla çalışın’ diye oranın bir takım adamlarına şikayet ettiler. Böyle bir takım seviyesiz şeyler yaşanıyordu” şeklinde konuştu.

FETÖ, “TÜRK” İSMİNİ KULLANDI

‘FETÖ sadece Türkiye’ye çöreklenmedi, Türkiye markasını kullanarak, ülkemizin etkin olduğu yerlere de sızdılar‘ diyen Çam, “Türk okulları gibi ibareleri kullanılarak orada bir etkinlik oluşturdular. Özellikle kırılgan ekonomilere girdiler. Yani fakir, zayıf durumda olan, bunlarla mücadeleye edemeyecek yerlere sızdılar, şu an hâlâ oralarda belli oranda etkinlikleri var. Türkiye’de yapmak istedikleri gibi; güvenliğine, adaletine, siyasilerine müdahale ediyorlar” diye konuştu.

Her güzel çalışmanın bir şekilde alkışı da eleştirisi de olduğuna dikkat çeken Serdar Çam, “En son sayın Başbakanımız’la Londra’ya gittiğimizde İngiliz Başbakanı, ‘TİKA’yı çok iyi biliyorum, yakından takip ediyorum, takdirle ve hayranlıkla izliyorum‘ şeklinde bir teşekkürü ifade etmişlerdi. Geçtiğimiz günlerde Ramazan vesilesiyle iftar tertip etmek üzere iki uzman arkadaşımız bir ülkeye gittiler. Zimbabwe Cumhurbaşkanı duymuş, sarayına davet etmiş, ‘Gidin selam ve hürmetlerimizi iletin ki; Türkiye Cumhuriyeti’ne milletinin selam ve sevgisini vasıtanızla iletelim’ demiş” ifadelerini kullandı.

“HESAPLI KİTAPLI ÇALIŞIYORUZ”

TİKA’nın 25 yıllık bir kuruluş olduğunu hatırlatan Çam, hizmet modellerini, “Küçük küçük planlayarak, projelendirerek sistematik bir şekilde çalışırsanız, bunun size getirisi güzel olur. Matematiği güzel olan arkadaşlarımız çalışıyorlar ve mümkün olabildiğince büyük lokmalar, büyük parçalar değil; küçükleriyle etkin olabilecek çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Hantal projelere girmemeye çalışıyoruz. Somali’de kadın açlıktan bebeğine mama veremiyor; şimdi bunun hesabı, kitabı; gidelim, gelelim, yazalım, düşünelim ile geçirecek zaman yok” diye açıkladı.

‘TİKA’ DEDİĞİMİZ HER ŞEYDİR?

Çam, anne çocuk sağlığına dönük pek çok çalışma yaptıklarını kaydederek, “Onlar da sayın Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde yürüyor. Afganistan’da bebek ölümleri TİKA sayesinde çok ciddi oranda azaldı. Diğer taraftan Türk teknolojisini transfer ediyoruz. Afrika, Balkanlar ve Latin Amerika, beş kıtaya da gönderdiğimiz araç ve gereçlerle aslında biz teknolojimizin, altyapımızın ve sanayimizin reklamını da dolaylı olarak yapmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

TİKA’nın kuruluşundan beri; 1992 yılından bu yana 170 civarı ülkede ’25 bin proje’ yapıldığını, ancak bu 25 bin projenin, 20 bin kadarının 2002’den sonra gerçekleştiğini ifade eden başkan Serdar Çam, “Bir bebeğin anne karnındaki yaşam sürecinden başlayıp doğup, ölünceye kadar ihtiyaç duyabileceği alanlarda proje geliştirebiliyoruz. Hastane, doğumhane de yapıyoruz, gasilhane, cenaze arabasının alınması, mezarlıkların tanzimini de… Bir döngünün başı ve sonunda, ortasında; sağlık, eğitim, okul, meslek edindirme, ekonomik kalkınmaya ihtiyaç duyulan projelerin geliştirilmesi gibi pek çok konu var. Yılda 2 bin proje yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“İŞİMİZ ARTIYOR, AZALMIYOR”

‘Hiçbir şeyi tamamen yapma imkanımız yok‘ diyen TİKA Başkanı, “Dünyada 7 küsür milyarlık bir nüfus var. Her şeyi Türkiye’nin çözme imkanı yok. Bir Filistin davası, sadece Türkiye’de çözülecek bir sorun değil. Yoksa dünyanın pek çok meseleleri var: doğal afetlerin yaşandığı, ölümlerin olduğu, Pasifik ada devletlerine kadar ulaşan bir Türkiye var; ama oraya, ancak ‘simgesel‘ olarak gidebiliyoruz. Aynı şekilde Karayip, Latin Amerika, orta, güney Amerika bölgesine gidip sınırlı düzeyde de olsa çalışmalar yapılması… Libya’nın durumu içler açısı; Afrika’nın en zengin ülkesiyken, artık yardım almak mecburiyetindeler. Yemen, Somali sıkıntılı… Afrika’nın birçok bölgesinde sömürü mantığının, versiyon değiştirerek yürümesinden kaynaklanan bir süreç içinde krizler artarak devam ediyor. Dünyadaki savaşlar, terör tehditleri, kargaşalar, ne idiği belirsiz STK’ların sinsi faaliyetleriyle kaotik noktalar giderek artıyor. Onun için işimiz azalmıyor, artıyor” ifadelerini kullandı.

TİKA’yı ‘Türk modeli bir yardım sistemi’ olarak tanımlayan başkan Serdar Çam, “Elimizde bir yangın söndürücü ile koca, devasa bir ormanın bir parçasını söndürmeye çalışan Türkiye’yiz şu anda” ifadesini kullandı.

“BİRİLERİ YIKIYOR, BİZ YAPARIZ”

TİKA’nın sorumluluğunun büyük olduğunu anlatan başkan Çam, “Birileri yakıp yıkmak için Ortadoğu’yu karıştırıyor, Balkanları karıştırmak istiyor. Türkiye her yerde bunları toparlamaya çalışıyor. Türkiye’nin bu çabalarının farkında olan da ciddi manada münevver bir kitle var. Avrupa’da var, Amerika’da da var. Kesinlikle Türkiye yalnız değil. Önemli bir kesim, ‘Türkiye doğru yolda‘ diyor. Bunu nerede diyor? Balkanlar’da, Washington ‘da, Avrupa Birliği’nde, New York’ta, hatta Tel Aviv’de diyor. İsrail içinde de diyor. Dolayısıyla artık dünya ikiye doğru bölünüyor. Biz bu iki ucun arasında dünyanın gidişatını göreceğiz. TİKA olarak da huzurun, barışın, selamın yayılması konusunda bir çabanın içinde olacağız inşallah” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi