Sağlık

Tandır yangınında tavukları için hayatını tehlikeye atan kadın, başarılı ameliyatlarla iyileşti

Ağrı'nın Patnos ilçesinde, 11 çocuk annesi Gündüz Gülalmaz, tandıra düşen tavuklarını kurtarmak için alevlerin arasına girdi. Bu cesur eylemi sonucu ağır yanıklar geçiren Gülalmaz, Erzurum Şehir Hastanesi'nde başarılı ameliyatlarla sağlığına kavuştu.

Abone Ol

Semra Köylü – Diriliş Postası

60 yaşındaki Gündüz Gülalmaz, evinin bahçesindeki tandırda ekmek pişirirken, iki tavuğunun alevlerin arasında kaldığını gördü. Gözleri önünde tavuklarının can çekiştiğini gören Gülalmaz, onlara yardım etmek için kürekle tandıra girdi. Ne yazık ki, dengesini kaybederek tandıra düştü. Alevlerin içinde 3-4 dakika kalan Gülalmaz, çocukları tarafından kurtarıldı.

Gülalmaz, Patnos Devlet Hastanesi’ndeki ilk müdahalenin ardından Erzurum Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi’ne sevk edildi. Burada, vücudunda oluşan %45 oranındaki 3. derece yanıklar nedeniyle dört başarılı ameliyat geçirdi. Yaklaşık 50 gün süren tedavi sürecinin ardından, uzuv kaybı yaşamadan sağlığına kavuştu.

“Tavukları kurtarmak isterken yandım”

Yaşadığı olayın etkisini henüz atlatamadığını belirten Gündüz Gülalmaz, “Hayvanlara acıdım, gözümün önünde can çekişiyorlardı. 'Tavuktur' diye ateşin içinde bırakamazdım. Yanık Tedavi Merkezi'ndeki doktorlar, hemşireler ve sağlık personeli çok iyiler. 2 ayda çok şükür iyileştim” ifadelerini kullandı.

Oğlu Özcan Gülalmaz ise annesinin alevlerin arasında kaldığı sırada yaşananları anlattı. “Annem 3-4 dakika alevlerin içinde kalıyor. Daha sonra ağabeyim annemi kurtarıyor. 50 gündür buradayız. Annem 4 defa ameliyat oldu, 2 defa cilt nakli yapıldı. Başarılı ameliyat sayesinde yanan bölgelerde kesilme ihtimali de olmadı” dedi.

Yanık tedavi merkezi'nden açıklama

Yanık Tedavi Merkezi sorumlusu Doç. Dr. Ayetullah Temiz, Gülalmaz’ın tedavisinin zor geçtiğini, hipertansiyon, şeker ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklarının olduğunu belirtti. Temiz, “Ameliyatta önce ölmüş dokuları temizledik, yanan bazı kısımlara deri nakli yaptık. 4 ameliyat sonucunda uzuv kesilme riski ortadan kalktı. 1 hafta içinde taburcu edeceğiz” dedi.

Tandır kazalarına dikkat!

Merkez doktorlarından Onur Ceylan, benzer kazaların önüne geçmek için vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Özellikle Doğu Anadolu'da yere gömülü tandırların kullanımının bu tür kazalara yol açtığını belirten Ceylan, tandırların zeminden yukarıda yapılmasının daha güvenli olacağını vurguladı.

Gündüz Gülalmaz'ın cesareti ve hayvan sevgisi, toplumda büyük takdir topladı. Başarıyla geçen tedavi süreci, hem onun hem de ailesinin hayatında yeni bir başlangıç oldu.