Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, gymnasiumun kentin en anıtsal yapılarından biri olduğunu belirtti. Yapının bütüncül bir koruma çalışması altında olduğuna dikkat çeken Söğüt, antik dönemin en büyük gymnasiumunun kuzey kenarlarındaki yıkanma, yağlanma, pudralanma, torba odası ve genç erkekler odası gibi mekanların açığa çıkarıldığını ifade etti:
"Öğrencilerin hem fikri hem de bedeni eğitimlerini aldıkları yerlerin nasıl mekanlar olduğunu tespit ediyoruz."
Yapının Önemi ve Buluntular
Prof. Dr. Söğüt, gymnasiumda yapılan kazılarda her alandan yeni verilerin ve buluntuların gün yüzüne çıktığını vurguladı. Gymnasium, sadece Stratonikeia için değil, antik dönemin en büyük yapılarından biri olarak büyük bir öneme sahip. Anadolu'da 2.200 yıl önce Helenistik dönemin en gösterişli yapısının burada inşa edildiğini belirten Söğüt, bu yapının mimari özelliklerine de değindi:
"Helenistik dönemde Mısır'da örnekleri görülen ve sonrasında Anadolu'da ilk örnekleri burada tespit edilen akantus yapraklarının olduğu gösterişli cephe düzenlemeleri ve taş işçiliği var. Milattan önce 2. yüzyılın ihtişamlı Korinth başlığının yarım ve tam olarak en güzel örneklerini burada bulduk. Burası bir mimari okul gibi."
Gelecekteki Hedefler
Söğüt, gelecekte gymnasiumun kuzey duvarlarını ve önündeki sütunlarını kendi malzemesiyle yeniden ayağa kaldırmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, gymnasium yanında bulunan ve Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin izlerini taşıyan Köy Meydanı'nda da restorasyon çalışmalarının sürdüğünü ekledi.