Dünya

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna'nın NATO üyeliğini engelleme sözü verdi!

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna'nın NATO'ya üye olmasına izin vermeyeceğini belirterek, Kiev'in Rusya'nın devam eden işgali karşısındaki NATO'ya katılma umutlarına darbe vurdu.

Abone Ol

Fico, Pazar günü STVR yayın kuruluşuna verdiği röportajda, "Yasa koyucuları, partim (Smer) lideri olarak Ukrayna'nın NATO'ya katılmasına asla izin vermemeleri için yönlendireceğim." dedi. "Ukrayna'nın NATO'ya katılımı, üçüncü dünya savaşı için uygun bir temel olur." diyerek ekledi.

Fico'nun bu açıklamaları, Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal ile Pazartesi günü yapacağı enerji güvenliği ve altyapı alanlarında işbirliğini ele alacak görüşmeden önce geldi. 

Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı tutumuyla ilgili olarak Fico, "Bunu Başbakan Shmyhal, Amerikalılar ve diğer herkese açıkça söyledim." şeklinde konuştu.

Batı'ya ve ABD'ye Suçlama

Slovakya Başbakanı, Batı ve ABD'yi Ukrayna'daki çatışmayı körüklemekle sürekli suçlayarak, suçun Avrupa'da olduğunu dile getirdi. Fico, "Komşu bir ülkede Slavlar birbirini öldürüyor ve Avrupa bu öldürme eylemlerine önemli ölçüde destek veriyor, bu da benim anlamadığım bir durum." ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında bir suikast girişiminden sağ kurtulan Fico, NATO ve Avrupa Birliği içinde Moskova'nın en yakın müttefiklerinden biri olarak biliniyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'la birlikte bu cephede yer alıyor.

Fico, seçim kampanyası sırasında Ukrayna'ya "tek bir mermi bile gönderilmeyeceğini" belirtmiş olsa da, Slovak Spectator tarafından yayımlanan bir soruşturma, Fico hükümetinin Ukrayna'ya en az 112 milyon euro değerinde silah, mühimmat ve diğer malzemeler ihraç ettiğini ortaya koydu.

Fico, Pazar günü yaptığı açıklamada, "Herkes, Ukrayna üzerinden Rusları dize getireceğimizi düşünüyor, ancak bu sorun askeri yollarla çözülemez." diyerek diplomatik çözümlere vurgu yaptı. Bu açıklamalar, Ukrayna'nın düşen topçu, füze ve insansız hava aracı stokları nedeniyle mücadele etme kapasitesinin düşmesine rağmen geldi.

Rusya ile İlişkiler ve Moskova Ziyareti

Bu yılın başlarında Slovak medyası, Fico hükümetinin, önceki hükümetin Ukrayna'ya savaş uçağı bağışını yasadışı bir şekilde gerçekleştirdiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğunu bildirmişti. Daha önce iki kez başbakanlık yapan (2006-2010 ve 2012-2018) Fico, şimdi rekor kıran üçüncü döneminde görev yapıyor.

Fico ayrıca, gelecek yılın Mayıs ayında Moskova'ya yapacağı ziyareti duyurarak, Rusya'nın Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 80. yıldönümü için planladığı kutlamaları "barış mitingi" olarak nitelendirdi.

Ukrayna'nın Devam Eden NATO Başvurusu

NATO cephesinde, geçen hafta göreve başlayan ittifakın yeni genel sekreteri Mark Rutte, Batı'nın Ukrayna'ya verdiği desteği artırma sözü verdi. Görevdeki ilk ziyareti, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy ile görüşmek üzere Kiev'e oldu.

Ukrayna, Rusya'nın tam ölçekli işgaline başlamasından yedi ay sonra, 30 Eylül 2022'de NATO'ya resmi başvurusunu yapmıştı. NATO'nun 32 üyesi, Temmuz ayında yapılan bir zirvede Ukrayna'nın üyelik yolunun "geri döndürülemez" olduğunu ifade etse de, doğu Avrupa ülkesi hâlâ resmi bir davet almış değil.

Eylül ayında Kremlin destekli bir televizyon kanalına verdiği röportajda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın Ukrayna'ya Rusya içinde savaşmak için uzun menzilli silahlar kullanma izni vermesi durumunda bunun "NATO ülkelerinin, ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu" anlamına geleceğini belirtmişti.