Dünya

Sınır Tanımayan Gazeteciler, İsrail'in Gazze'deki gazetecileri "terörist" olarak göstermeye çalışmasına tepkili

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Direktörü Thibaut Bruttin, İsrail'in Gazze'deki gazetecileri "terörist" olarak göstermek için attığı adımlara tepki gösterdi. Bruttin, bu tutumun endişe verici olduğunu vurguladı.

Abone Ol

Cenevre’de bir programa katılan Bruttin, İsrail'in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye yönelik sürdürdüğü yoğun saldırılar altında olan gazetecilerin öldürülmesi ve maruz kaldığı tehditlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Gazze’deki gazetecilerin, "son derece endişe verici tehditlerle karşı karşıya" olduğunu belirten Bruttin, Gazze’deki haberlerin büyük ölçüde yerel Filistinli gazetecilere dayanmakta olduğunu ve bu gazetecilerin sivil olarak hedef alındığını söyledi.

Uluslararası Basının Gazze’ye Erişimi Kısıtlı

Bruttin, uluslararası basının Gazze'ye girmesinin engellendiğine dikkat çekerek, “Uluslararası basına kapalı böyle bir alana sahip olmak oldukça alışılmadık bir durum. Tüm haber kapsamı, yerel gazetecilere dayanıyor, ancak bu gazeteciler sivil olarak hedef alınabiliyor,” dedi.

İsrail’in Gazetecilere Yönelik Koruma Eksikliği

Bruttin, uluslararası toplumun İsrail’e yönelik olarak “politikalarının değişmesi için gerçek anlamda baskı yapması gerektiğini” ifade etti. İsrail'in gazetecileri korumaya yönelik niyet eksikliğinin açıkça görüldüğünü söyleyen Bruttin, yaklaşık 140 gazetecinin kasıtlı olarak öldürüldüğünü ve hedef alındığını vurguladı.

İsrail'in Gazetecileri Terörist Olarak Gösterme Çabası

Bruttin, İsrail ordusunun Gazze'deki gazetecileri terörist olarak göstermeye çalışmasının son derece endişe verici olduğunu söyledi. “Geçmişte İsrail ordusundan tatmin edici olmayan yanıtlar aldık ancak şimdi açıkça yalan söylüyorlar ve Gazze'deki gazetecileri terörist olarak göstermeye çalışıyorlar,” ifadelerini kullandı.

Gazze’deki Gazetecilerin Zorlu Koşulları

Bruttin, Gazze’deki gazetecilerin, sivil hayatta su, yiyecek ve elektrik sıkıntısı yaşadığını belirtti. Buna rağmen çatışmaları raporlama görevini yerine getirmek zorunda olduklarını dile getiren Bruttin, bu gazetecilerin büyük bir tehlike altında çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Gazze’deki çatışma, yerel gazeteciler için olağanüstü derecede tehlikeli hale gelmiş durumda.

Savaşın Zorlu Koşullarında Yerel Gazetecilerin Bedeli

Bruttin, 21. yüzyılın başındaki şiddetli savaşlara dikkat çekerek, Irak’taki savaşın gazeteciler için büyük bir kabus olduğuna değindi. “Gazze’deki çatışmanın özel doğasının farkındayız, ancak maalesef uluslararası basında yeterince yer almayan çatışmalarda yerel gazeteciler çok yüksek bir bedel ödüyor,” diyerek sözlerini tamamladı.