Montpellier’de ücretsiz toplu taşıma sayesinde toplu taşıma kullanımı bir yılda yüzde 30 arttı.

Şehir, 1 milyar euro bütçe ile toplu taşıma ve çevreci ulaşım projelerine yatırım yapmayı planlıyor.

Montpellier, 21 Aralık 2023'te toplu taşımayı ücretsiz hale getirerek Avrupa’nın bu alandaki en büyük girişimine imza attı. Şehir yetkilileri, geçen bir yılda toplu taşıma ağında 110 milyon yolculuk yapıldığını, bu rakamın 2019’da kaydedilen 84 milyon yolculuğa göre büyük bir artış olduğunu duyurdu.

Montpellier Belediye Başkanı Michaël Delafosse ve Montpellier Metropol Bölgesi Başkan Yardımcısı Julie Frêche, bu girişimin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, “Ücretsiz toplu taşıma, çocuklarımız ve torunlarımız için CO2’siz bir geleceği mümkün kılmak demektir,” ifadelerini kullandı.

Ücretsiz Toplu Taşıma Nasıl Hayata Geçirildi?

Montpellier’de toplu taşıma ücretsiz uygulaması aşamalı olarak hayata geçirildi. 2020 yılında hafta sonları, 2021’de ise 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler için ücretsiz hale getirildi. 2023’te bu uygulama genişletilerek tüm şehir sakinlerini kapsadı.

Sadece şehir sakinlerinin faydalanabildiği bu uygulama için kimlik ve adres belgesiyle kayıt yaptırılması gerekiyor. Yolcular, ücretsiz ulaşım kartlarını her yolculukta taratarak kullanım istatistiklerinin takip edilmesini sağlıyor.

Nasıl Fonlanıyor?

Montpellier’de toplu taşıma sistemi çeşitli kaynaklarla finanse ediliyor. Şehir sakinleri ücretsiz yararlanırken, turistler ve ziyaretçiler için bilet ücretleri devam ediyor. Bunun yanı sıra, Fransa’da 11’den fazla çalışanı olan işverenlerden alınan bir ulaşım vergisi ile yerel yönetimlerden sağlanan kamu fonları da bu projeyi destekliyor.

Romanya'nın merkez sağ partisinin TikTok kampanyası nelere yol açtı? Romanya'nın merkez sağ partisinin TikTok kampanyası nelere yol açtı?

Eleştirmenler, ücretsiz toplu taşıma projelerinin maliyetinin vergi mükelleflerine yüklendiğini ve bu durumun toplu taşıma yatırımlarını azaltabileceğini öne sürüyor. Ancak Montpellier, altı yıllık bir süre içinde toplu taşıma, bisiklet yolları ve araç paylaşım projelerine 1 milyar euro yatırım yapmayı taahhüt ettiğini belirtiyor.

Diğer Avrupa Örnekleri

Montpellier, ücretsiz toplu taşıma uygulamasını başlatan ilk Avrupa şehri olmasa da bu alandaki en büyük girişimi temsil ediyor. Estonya’nın Tallinn şehri, 2013 yılında ücretsiz toplu taşımayı başlatırken, Lüksemburg 2020’de ve Malta 2022’de ülke genelinde bu uygulamayı hayata geçirdi.

Kaynak: Haber Merkezi