Sağlık

Sıcaklık artışlarıyla dehidrasyon ve kalp sorunları yükselişte

İklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklık artışları, sağlık üzerinde ciddi etkiler yaratmaya devam ediyor. İstinye Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Liv Hospital Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde, ani sıcaklık artışlarının özellikle hassas gruplarda sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Abone Ol

Nihat Nasır - Muhabir 

Prof. Dr. İğde, sıcak çarpması, dehidrasyon ve kalp rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarının artabileceğini belirtti.

İklim değişikliği, insan sağlığını çeşitli yollarla olumsuz etkileyerek yaşamı tehdit ediyor. Prof. Dr. İğde, özellikle son yıllarda Türkiye’ye Arap Yarımadası üzerinden gelen toz fırtınalarının bu tehlikeyi daha da belirgin hale getirdiğini ifade etti. Toplumsal ve bireysel düzeyde alınacak önlemlerle bu etkilerin azaltılabileceğini vurgulayan İğde, toplumsal bilincin artırılmasının ve proaktif önlemler alınmasının önemine dikkat çekti.

Enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı artabilir

Prof. Dr. Mahir İğde, iklim değişikliğinin yeni hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabileceğini belirtti. Sıcaklık ve nem artışının sivrisinekler gibi hastalık taşıyıcıların yayılmasını artırarak sıtma, dang humması gibi enfeksiyon hastalıklarının sıklığını artırabileceğini söyledi. Ayrıca, polen mevsimlerinin uzaması ve artan polen miktarlarının alerjik rinit ve astım gibi hastalıkların prevalansını artırabileceğini ifade etti.

Astım ve solunum yolu hastalıkları olanlar risk altında

İklim değişikliğinin özellikle astım ve solunum yolu hastalığı olan bireyleri etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. İğde, bu kişilerin havadaki partiküllerden ve kirleticilerden daha fazla etkilendiğini belirtti. Çocuklar ve yaşlıların da bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurgulayan İğde, bağışıklık sistemleri daha hassas olan bu grupların iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı daha savunmasız olduğunu ifade etti.

Bireysel önlemler hayati önem taşıyor

Prof. Dr. Mahir İğde, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden korunmak için bireysel önlemler alınabileceğini belirtti. Toz fırtınası gibi hava olaylarında dışarı çıkmamak, maske kullanmak, hava kalitesi indeksi (AQI) uygulamaları kullanarak hava durumu ve hava kirliliği hakkında bilgi sahibi olmak gibi önlemler önerdi. Ayrıca, sıcak havalarda vücut ısısını dengelemek ve dehidrasyonu önlemek için bol su içmenin önemine değindi.

Tarımsal verimlilik ve gıda güvenliği tehlikede

İklim değişikliğinin tarımsal verimliliği ve gıda üretimini olumsuz etkileyerek besin güvenliğinde riskler oluşturabileceğini belirten Prof. Dr. İğde, küresel sıcaklıkların artmasıyla sıcak çarpması ve diğer ısıya bağlı hastalıkların artabileceğini ifade etti. Ayrıca, sel, kuraklık ve yangın gibi ekstrem hava olaylarının sıklığının ve şiddetinin artabileceğini ve bunun halk sağlığı üzerinde büyük etkiler yaratabileceğini söyledi.

Sıcaklık artışı solunum yolu hastalıklarını kötüleştirebilir

Yaz aylarında iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışlarının bireyleri olumsuz etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Mahir İğde, ani sıcaklık artışlarının sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi. Artan sıcaklıkların hava kirliliğini ve özellikle ozon kirliliğini artırabileceğini belirten İğde, bu durumun solunum yolu hastalıklarını kötüleştirebileceğine dikkat çekti.