Görgün, sözleşmelerin insansız hava araçları, helikopterler, kara araçları, deniz araçları, silah ve mühimmatlar, füze sistemleri, elektronik sistemler ve radar sistemleri gibi çeşitli savunma ürünlerini kapsadığını söyledi. Bu sözleşmelerin, Türkiye'nin savunma sanayinde küresel bir oyuncu olma hedefinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Görgün, 2023 yılında 5,5 milyar dolarla savunma ve havacılık sanayii ihracat rekorunun kırıldığını hatırlatarak, 2024 yılında da yeni rekorlar beklendiğini ifade etti. Bu rekorların, 2023 yılında başlayacak teslimatlarla mümkün olacağını söyleyen Görgün, Türkiye'nin harp sahasında kendini kanıtlamış, yüksek teknoloji içeren güvenilir ürünlerini dost ve müttefik ülkelerle paylaşmaya devam edeceğini belirtti.
Sözleşmelerin Kapsamı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında imzalanan sözleşmeler arasında şunlar yer alıyor:
· 4 adet Bayraktar Akıncı TİHA'nın yurt dışına satışı
· 10 adet T129 ATAK helikopterinin yurt dışına satışı
· 2 adet MİLGEM korvetinin yurt dışına satışı
· 3 adet TCG Anadolu LHD'nin yurt dışına satışı
· 100 adet Altay tankının yurt dışına satışı
· 200 adet HİSAR-A+ hava savunma sisteminin yurt dışına satışı
· 100 adet SOM seyir füzesinin yurt dışına satışı
· 50 adet ATAK-2 helikopterinin yurt dışına satışı
Bu sözleşmeler, Türkiye'nin savunma sanayisinde önemli bir atılım yaptığını ve küresel bir oyuncu olma yolunda ilerlediğini gösteriyor.