Hazal Mihrace Göksun - Muhabir
Türk Edebiyatına yüzlerce eser kazandırmış şair Abdurrahim Karakoç, 7 Haziran 2012 tarihinde 80 yaşında vefat etti. İşte Abdurrahim Karakoç'un hayatı...
Abdurrahim Karakoç, Türk şair ve yazardır. 1932 yılında Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde doğmuş ve 21 Mart 2012 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir. Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Karakoç, halk şiiri geleneğinden beslenen ve modern Türk şiirine önemli katkılar sağlayan bir şairdir.
Abdurrahim Karakoç, şiirlerinde genellikle insanı, doğayı, aşkı, vatanseverliği ve İslam'ı ele almıştır. Şiirlerinde derin bir lirizmi ve duygu yoğunluğu bulunmaktadır. Türk halkının duygularına tercüman olan şair, şiirlerinde sade bir dil kullanmış ve halkın kolayca anlayabileceği bir üslup benimsemiştir.
İlk şiiri Engizek gazetesinde yayımlanmıştır. Daha sonra şiirleri, kendi kurduğu Yeni Ufuk Gazetesi'nde yayımlanmaya başladı. Gazetecilik mesleğine adım attı. Bir süre sonra siyaset camiasına katıldı. Daha sonra siyaseti bırakan Karakoç, yaptığı bir röportajda "Allah rızası için girmiştim, Allah rızası için ayrıldım". ifadelerini kullandı.
"Mihriban" eseriyle toplumun her kesimi tarafından sevilen Karakoç, "Saati Yok Eremi Yok (Ben Hep Seni Düşünürüm)", "Anadolu Sevgisi", "Zikrullah", "Hak Yol İslam Yazacağız", "Bayramlar Bayram Ola", "İsyanlı Sükut" ve "Tut Ellerimden" gibi eserlerin yanı sıra "Hasan'dan Gelen Mektup", "Haberler Bülteni", "Vatandaş Türküsü" ve "Masal" gibi özgün çalışmalarıyla da tanınmıştır.
100'e yakın şiiri bestelenerek; Esat Kabaklı, Orhan Hakalmaz, Hasan Sağındık, Selçuk Küpçük, Musa Eroğlu, Güler Duman, Sevcan Orhan gibi çeşitli sanatçılar tarafından seslendirildi.
Karakoç, 2012 yılında ciğerlerindeki enfeksiyon nedeniyle bir süre Konya'da tedavi gördü. Hakkında öldüğüne dair asılsız haberler yayımlandı. Daha sonra 7 Haziran 2012 tarihinde yoğun bakımdayken vefat etti.
Abdurrahim Karakoç, Türk edebiyatına ve kültürüne önemli katkılar yapmış olan bir şairdir ve eserleri günümüzde de geniş bir okuyucu kitlesi tarafından ilgiyle okunmaya devam etmektedir.
ŞİİRLERİ
1960: Mihriban
1965: Hasan'a Mektuplar
1969: Eli Kulakta
1973: Vur Emri
1978: Kan Yazısı
1983: Suları Islatamadım
1985: Beşinci Mevsim
1994: Dosta Doğru, Akıl Karaya Vurdu
2000: Yasaklı Rüyalar
2000: Gökçekimi
2000: Gerdanlık - I
2002: Gerdanlık - II
2002: Parmak İzi
2002: Yağmur Yerden Yağar
2007: Anadolu'da Bahar
DENEMELERİ
1990: Düşünce Yazıları