Gündem

Sahil Güvenlik Komutanlığı darbe girişimi davası

Abone Ol

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem’in de arasında bulunduğu 28 kişinin yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, 27 sanık için “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs”, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “Hükümeti ortadan kaldırmaya, görevlerini engellemeye teşebbüs” suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet, sanık er için de “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan 7,5 yıla kadar hapis cezası istedi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesindeki salonda görülen duruşmada, sanıkların ByLock kullanımıyla ilgili internet trafiği verileri, sanıklara ve avukatlara verildi.

Sanıklar ByLock kullandıklarına ilişkin kayıtları kabul etmeyerek, detaylı incelemeden sonra savunma yapacaklarını söyledi.

Sanıkların ve avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından ara kararı okuyan Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, kovuşturmanın genişletilmesi taleplerinin, dosyanın geldiği aşama ve davaya katkı sağlamayacağı nedeniyle reddine karar verildiğini bildirdi. Başbakanlığın davaya katılma talebi ise kabul edildi.

Daha sonra duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasını okudu.

FETÖ’nün darbeyle bağlantısı anlatılırken, diğer darbe davalarının sanıklarından helikopter pilotu İlkay Ateş’in, sanık Özcan Karacan’a ilişkin ifadelerin yer aldığı mütalaada Karacan’ın FETÖ mensubu olduğu, darbeye katıldığı yönündeki beyanlarına da yer verildi.

Mütalaada, sanıklar Abdulkadir Akcan, Abdullah Karaca, Ahmet Küçüktamer, Alper Hepçaldıranlı, Burhan Gülnar, Emir Nazlı, Erkan Şirin, Fatih Şahin, Fehmi Tırpancı, Ferhat Erel, Güray Demir, Hakan Dişli, Hakan Mercan, Hakan Üstem, İsa Aydın, Mehmet Gümüşay, Mehmet Yılmaz, Muammer Köse, Mustafa Özdemir, Mustafa Özek, Mustafa Şaban Gümüşiğne, Samit Sorkulu, Sezgin Şarkucu, Süleyman Yarayan, Şahin Zengin, Temur Yılmaz ve Zafer Önder Yufkacı hakkında TCK’nın ilgili maddeleri uyarınca cebir ve şiddet kullanarak “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs”, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “Hükümeti ortadan kaldırmaya, görevlerini engellemeye teşebbüs” suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Sanıklar Üstem ve Yarayan hakkında ayrıca, “kamu görevlisine görevi yaptırmamak için direnme” suçundan 4,5 yıl, “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan 7,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Dosyadaki sanık er Anıl Ceylan hakkında da “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan 7,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

Ayrıca, tutuklu sanıkların talep edilen ceza miktarı, tanık beyanları, savunmalar, kamera görüntüleri ile eylemin Ceza Muhakemesi Kanunu 100/3-a’daki katalog suçlardan olduğu göz önüne alınarak tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi talebinde bulunuldu.

Sanıklara esas hakkındaki savunmaları için süre verildi. Duruşma, 17 Ekim 2017’ye ertelendi.

İddianame

İddianamede, sanık Hakan Üstem’in tüm kurmay subayları darbe faaliyetlerine katılmaları için karargaha çağırdığı, harekat merkezinde ordunun yönetime el koyduğu yönünde ifadeler kullandığı, Akdeniz Bölge Komutanını görevden alarak İskenderun Grup Komutanını darbe faaliyetlerini desteklemek ve kendi örgütü mensubu olduğu için Akdeniz Bölge Komutanı olarak askeri teamüllere aykırı bir şekilde atadığı belirtildi.

Sanık Süleyman Yarayan’ın da darbe faaliyetleri çerçevesinde Bot Komutanlarını arayarak darbeyi desteklemek amaçlı Hakan Üstem’in emirlerini ilettiği, Marmaris Bot Komutanını arayarak ısrarla Cumhurbaşkanının nerede olduğunu öğrenmeye çalıştığı, darbeye ilişkin cuntacıların gönderdiği metni alarak hareket merkezine gelip Hakan Üstem gelene kadar cunta liderlerinin emri doğrultusunda hareket ettiği, görevi devralmaya ve darbecilere teslim almaya gelen görevlilere direndiği, ateş ettiği anlatıldı.

İddianamede, diğer sanıkların da Üstem’in talimatları doğrultusunda darbe faaliyetlerine katıldıkları kaydedildi.