Sağlık

Saç dökülmesinin nedenleri ve çok fazla döküldüğünü anlamanın 7 yolu

Günde 50 ila 100 arası saç döküyoruz ve sabahları yastığınızda veya kanalizasyonda duştan sonra birkaç tel görmeniz normaldir. Kaybettiğiniz saç miktarı, uzunluğuna, kalınlığına ve hatta uyuduğunuz yastık kılıfının türüne bağlı olabilir. Ancak parçanızın normalden biraz daha geniş göründüğünü fark etmeye başlarsanız endişelenmeniz için nedeniniz olabilir.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Dünya çapında pek çok kültürde saç çok önemlidir çünkü kültürel önemi ve anlamı vardır. Bizim için de durum aynıdır ve saçımızın bir etki yarattığının farkına bile varmayabiliriz ve bu yüzden onu kaybetmek çok korkutucu olabilir. Saç dökülmesinin olması gerekenden daha fazla olup olmadığını anlamanın bilim destekli yollarını bulmak için İnternet'te arama yaptık.

1. Çekmeyi deneyin

Normalden daha fazla saç kaybedip kaybetmediğinizi anlamanın yollarından biri, parmaklarınızı yaklaşık 60 saç telinin etrafına sarmak ve yavaşça çekmektir. Doğru miktarda saç kaybediyorsanız, 3'ten fazla saç çıkmamalıdır.

Bu uygulayabileceğiniz basit bir numaradır, ancak sürekli olarak aşırı kullanmayın saç dökülmesine neden olabilir. Aşırı çekme, foliküllerin hasar görmesine neden olabilir, ancak bazı insanlar saçlarını bu kadar çok çektiklerinin farkına bile varmazlar.

2. Duş duvarlarında ve giderlerde ne kadar saç olduğuna dikkat edin

Duş alırken bir miktar saç kaybetmek normaldir ve daha sonra tararken de bir miktar daha kaybedebilirsiniz. Ancak banyo zemininde sürekli olarak çok fazla saç olduğunu fark ediyorsanız bu, çok fazla saç dökülmesinin işareti olabilir. Çok fazla saç kaybedip kaybetmediğinizi bilmek istiyorsanız, saçlarınızı şampuanlarken elinize düşen tüm saçları duvara yapıştırmaya çalışın, böylece duştan sonra sayabilirsiniz. İşiniz bittiğinde bunları silmeyi her zaman unutmayın.

3. Dökülen saçları saymayı deneyin

Çok fazla saç kaybedip kaybetmediğinizi belirlemenin başka bir yolu da, 60 saniye boyunca fırçalamak ve düşen saçların sayısını saymaktır. Yaklaşık 10 saç dökülmesi normaldir ve eğer bu sayıda saç çıkıyorsa aşırı saç dökülmesi konusunda endişelenmemelisiniz.

Saçınızı fırçalamak için yapmalısınız. Bunu, çekmeden nazikçe yapmalısınız ve mümkün olduğunda, saçınız neredeyse kuru olduğunda yapın; ıslakken yapmamaya çalışın.

4. At kuyruğunuza bir bakın

Saç kalınlığındaki genel bir azalma kalınlığında, doktorunuza danışmanız gerekebileceğini gösteren işaretlerden biridir. Her ne kadar büyük bir fark oluşana kadar bunu muhtemelen fark etmeseniz de, bu durum ciddi bir saç dökülmesinin işareti olabilir. At kuyruğunuzun kalınlığına dikkat etmeniz bunu daha hızlı fark etmenize yardımcı olabilir.

5. Saç derinizde kel alanlar olup olmadığını kontrol edin

Normalden daha fazla saç dökülmesi yaşıyorsanız, başınızın taç kısmında kel bir nokta bile oluşabilir. İnce lekeler fark ederseniz, bu potansiyel saç incelmesinin ilk belirtilerinden biri olabilir. Saçınızın normalden fazla döküldüğünden şüpheleniyorsanız saç derinizi her gün kontrol etmeye çalışın.

6. Parçanızın ne kadar geniş olduğunu kontrol edin

Aşırı saç dökülmesinin başka bir göstergesi de genişleyen kısımdır. Saç tellerinizin arasından daha fazla saç derisi görünüyorsa bu aynı zamanda çok fazla saç kaybettiğinizin de işareti olabilir.

7. Sabahları yastığınıza bir bakın

Uykuda dönüp durduğunuzda, özellikle de sırtüstü uyuyorsanız, günde 50 ila 100 saç telini kaybetmek normaldir pamuklu yastık kılıfı. Saçınızdaki nemi emerek saçınızın kuru ve kırılgan kalmasına neden oldukları bilinmektedir. Ancak sabahları yastığınızda çok fazla saç olduğunu fark etmeye başlarsanız, bu muhtemelen aşırı saç dökülmesi yaşadığınızın bir işareti olabilir.

Eğlenceli gerçek: Pamuklu yastık kılıfları yüzünden saçlarınız yıpranıyor ve inceliyorsa ipek yastık kılıflarına geçebilirsiniz çünkü bu kumaşta sürtünme gerçekleşmeyecektir.

Saç dökülmesinin bazı nedenleri

Önemli miktarda saç dökülmesi yaşıyorsanız ve bunu tedavi etmek istiyorsanız, nedeni belirlemek için doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Saçınızı kaybetmenizin birçok nedeninden bazılarını size anlatacağız, böylece onlara göz kulak olabilirsiniz.

Topuzlar, at kuyruğu, örgüler, mısır tarlaları vb. gibi sıkı saç stilleri hasara yol açabilir. Kırılmasını ve dökülmesini önlemek için, saç şeklinizi gevşetmeye çalışın ve saçınıza bir süre ara vererek onu doğal bir şekilde bir süre kullanıp iyileşme şansı verin.

Kalıtsal saç dökülmesi, veya doktorların deyimiyle androjenik alopesidir. Bu, temel olarak, saç foliküllerinizin saç büyümesini durdurmasını sağlayan genleri miras alabileceğiniz anlamına gelir. Büyükanne ve büyükbabanız veya anne babanız gibi akrabalarınızın fazla saçı olmadığını fark ederseniz, büyük ihtimalle sizin de başınıza gelecektir.

Çok fazla stres altında olmak saç dökülmesine neden olabilir. Baskı altında olduğumuzu hissettiğimizde veya travmatik bir deneyim yaşadığımızı hissettiğimizde saçlarımız çok zayıflayabilir. Çoğu zaman, bu tür saç dökülmesi geçicidir ve buna neden olan stresli olayın geçmesi veya ortadan kaldırılmasıyla durdurulabilir.

Belirli hastalıklar ve durumlar bunun nedeni olabilir. Alopesi Areata, hormonal dengesizlik, kafa derisi enfeksiyonları, sedef hastalığı vb. bu hastalıklardan veya rahatsızlıklardan bazılarıdır. Bu durumlarda doktorunuzu ziyaret etmek en iyi seçenektir.

Basit şeyler, örneğin doğum, kilo kaybı (örneğin, bir giysinin cildinize sürtünmesi gibi). Sürtünme bile sorun olabilir de anormal saç dökülmesine katkıda bulunabilir.

Saç dökülmesinin daha pek çok nedeni vardır ve doğru bir teşhis almak istiyorsanız doktorunuzu veya dermatoloğunuzu ziyaret etmeniz en iyisidir. Onlar sorunu tanımlamanıza ve size tedavi sağlamanıza yardımcı olabilecek kişilerdir.

Bu alandaki uzmanlar bize duştayken saçlarımıza nasıl bakmamız gerektiği konusunda bazı ipuçları verdi ve biz de bunları sizinle paylaşmak istiyoruz. Saç tipinize en uygun şampuanla saç derinize nazikçe masaj yapmalı, durularken suyun akmasına izin vermelisiniz. Saç kreminizi kullanmayı unutmayın!

Tercihen saçınızı açık havada kurumaya bırakın ve saçınızı havluyla ovmayın. Bunun yerine sarmalamayı deneyin. Aceleniz olduğunda saçınızı daha hızlı kurutmanız gerekebileceğinin farkındayız. Fön makinesi kullanabilirsiniz ancak sık kullanmamaya çalışın ve ayarları mümkün olduğunca az sıcak hava kullanacak şekilde yapın.

Tüm bu ipuçlarının saçınızı biraz daha iyi anlamanıza ve onu nasıl mümkün olduğunca sağlıklı tutacağınızı bilmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Herhangi bir konuda gerçekten emin olmak istiyorsanız her zaman doktorunuzla veya dermatoloğunuzla tekrar kontrol etmeye çalışın.