Güncel

Saç Derisi Kokusu Nasıl Giderilir? Nedenleri

Abone Ol

Saç derisi kokusu, saç ve kötü kokulu kafa derisi sendromu olarak belirtilen bir hastalıktan dolayı oluşabilmektedir. Bu sebebin dışında aşağıda yer alan etmenlerde saç erişinde yaşanan kokunun nedenleri arasında gösterilir. Bunlar:

  • 1) Saçınızı düzenli olarak yıkama alışkanlığının olması,
  • 2) Saçları sık sık yıkama,
  • 3) Hormonal dengesizliklerin olması,
  • 4) Hatalı saç ürünleri,
  • 5) Diğer tıbbi durumlar,
  • 6) Yeme alışkanlıkların sağlıksız olması yaşanan kokunun nedenleri arasında gösterilir.

Ergenlik çağında yaşanan hormonal değişiklikler nedeni ile, vücutta yağ bezlerinin aktif bir şekilde çalışması kaçınılmaz bir durumdur. Bu aşırı aktif duruma karşılık olarak saç derisi kokusu yaşanır. Yaşanan bu durum hormonal değişiklikler ile karakterize bir şekilde gerçekleşir. Yaşanan dengesizlikler ile birlikte kişilerde, sıklıkla yağlı cilt ve yolu sivilce sorunu da oluşur. Bu sorunların yaşandığı süreçte deri de yağ birikiminin artması da kaçınılmaz bir problemdir. Yağ bezleri daha sonra saç derisini nemlendirmek için ek yağ üretmek üzere uyarılma semptomu gelişerek, ancak bu kötü kokulu saç kafa derisi problemini daha da kötüleştirebilir.

Saç Derisi Kokusunun Belirtileri Nelerdir?

Saç derisi kokusunun belirtileri oldukça spesifiktir. Kafa derisi sendromu olarak da bilenen bu durumun temel belirtileri arasında, kişilerde oluşan ekşi süt, kirli çoraplar, kusmuk veya kirli çocuk bezlerinin hoş olmayan benzeri kokuların oluşmasıdır. Burada kişilerin karşılaştıkları kötü koku özellikle günden güne artar. Bu oluşan durum genellikle duştan hemen sonra veya birkaç gün sonra ortaya çıkar. Oluşan semptomların genel olarak sınıflandırılması aşağıda verilmiştir:

  • 1) Deride kazınmanın meydana gelmesi en belirgin semptomlar arasında yer almaktadır. Teşhis edilmesinde, standart bir KOH preparatı kullanılır. Bu preparattan alınan örnek mikroskop altında incelenir ya da direkt olarak analiz için laboratuvara gönderilir.
  • 2) Saç çekme testinin yapılması ile de belirtiler kontrol edilir. Bunun için doktor hastanın saçını nazikçe çekerek yakınında salgı belirtileri veya cilt pullarına bakması gerekir.
  • 3) Yama testinin yapılması ile de genel belirtiler teşhis edilir. Böylece oluşabilecek potansiyel alerjik reaksiyonları ekarte edilmesi sağlanır.
  • 4) Dermatoskopi ile birlikte saçı ve kafa derisini dermatoskop adı verilen özel bir cihazla inceleme yapılır. Bu metot sayesinde sedef hastalığı, seboreik dermatit ve folikülit gibi hastalıkların dışında oluşabilecek spesifik semptomlarını tanımlaması da yapılmış olur.

Doktor, potansiyel komplikasyonları dışlamak için özellikle herhangi bir cilt anormalliği, kusurlu saç kökleri ve kızarıklık, iltihap dolu sivilce, sivilce, çatlak, kabuklanma ve saç dökülmesi gibi diğer rahatsız edici semptomların belirtilerini arayacaktır.

Saç Derisi Kokusu İçin Ne Zaman Doktor Kontrolüne Gidilmelidir?

Saç derisi kokusu için doktor kontrolüne, belirli semptomların oluşmasına bağlı olarak gidilerek gerekli tedavi prosedürlerin oluşturulması sağlanmalıdır. Kokan kafa derisi veya saç sendromu olarak belirtilen durumlarda, aşağıdaki gibi tıbbi uygulamaların yapılması gerekebilir. Bu durumların oluşması ya da yetersiz kalması halinde doktora mutlaka başvurulması gerekir. Aşağıda oluşabilecek durumlar belirtilmiştir:

  • 1) İlk olarak semptomların hafiflemesi için evde saç bakımının yapılmasına rağmen sorun devam ederse veya kötüleşirse,
  • 2) Kötü koku nedeni ile uyku kalitesinin bozulması durumunda,
  • 3) Kokuya kafa derinizin kontrol edilemeyen kaşıntısı ile birlikte geceleri de bu durum devam ederse,
  • 4) Kötü koku ile birlikte anormal bir şekilde saç dökülmesi sıkıntısı da yaşanıyor ise doktor kontrolüne gidilmesi gerekir.

Saç Derisi Kokusunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saç derisi kokusunun tedavisi ya da kafa derisi sendromunun tedavisi, kök nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak genellikle altta yatan sebeplerin belirlenmesi zordur. Çoğu durumda ise nedenler arasında koku, bakteriyel veya mantar olabilen altta yatan bir kafa derisi enfeksiyonunun bir sonucu olarak belirlenir.

Saç derisi kokusu bakteriyel enfeksiyonlar ile birlikte oluşurken, tedavi içerisinde triklosan gibi antibakteriyel maddeler içeren ilaçlı saç ürünleri kullanılır. Mantar veya maya kafa derisi enfeksiyonu olarak ele alınan durumlar da farklı kriterli tedavi yöntemleri kullanılır. Bu yöntemlere örnek olarak ketokonazol içeren mantar önleyici saç ürünlerinin kullanılması örnek olarak verilebilir.