Dünya

Romanya'nın merkez sağ partisinin TikTok kampanyası nelere yol açtı?

Romanya'nın merkez sağdaki Ulusal Liberal Partisi (PNL), TikTok video paylaşım platformunda yaptığı kampanya ile 24 Kasım başkanlık seçimlerinin ilk turunda aşırı sağcı milliyetçi aday Calin Georgescu'nun zaferine katkıda bulundu.

Abone Ol

Snoop.ro adlı araştırmacı medya kuruluşu tarafından yayınlanan bir rapora göre, kampanya, PNL'nin desteklediği aday yerine Georgescu'nun kazanmasına yol açtı.

PNL adına kampanyayı yürüten Kensington Communications adlı iletişim ajansı, 130 TikTok fenomenini seçerek, gelecekteki Romanya Cumhurbaşkanı'nın niteliklerini anlatan videolar çekmelerini sağladı. Bazı influencer'lar videolarının yorum kısmında "Calin Georgescu" yazdı. Kampanya toplamda 2.4 milyon görüntülenme aldı.

Raporda, Romanya vergi dairesinden bir kaynağa dayandırılarak, "Herkes için şok edici bir durum, vergi mükelleflerinin verdiği kamu parasının başka bir adayı desteklemek için kullanılması," ifadeleri yer aldı.

Kensington Communications, yaptığı bir açıklamada, kampanyanın aşırı sağcı bir adaya yönelik saptırıldığını belirterek, yasal mercilere suç duyurusunda bulunmayı planladığını söyledi.

TikTok Kampanyası ve Diğer Destekler

Raporda, TikTok kampanyasının yanı sıra Georgescu'ya sağlanan diğer desteklere de dikkat çekildi. IT uzmanı Bogdan Peșchir, "BogPR" olarak tanınan kişi, Georgescu'yu destekleyen TikTok hesaplarına 1 milyon Euro'dan fazla bağış yaptı.

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz Salı günü, TikTok'un Romanya seçimlerinin bütünlüğüne ilişkin riskleri yeterince azaltmadığı gerekçesiyle Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında resmi inceleme başlattığını duyurdu.

Başkanlık Seçimi ve İptal Edilen Sonuçlar

Başkanlık seçimlerinin ilk turunda Georgescu'nun beklenmedik bir şekilde kazandığı bildirilmişti. Georgescu, Kremlin yanlısı, Avrupa karşıtı bir aday olarak, halka fazla tanıtılmadan seçimlere katıldı. Ancak seçim sonuçları, Romanya Anayasa Mahkemesi tarafından, özellikle TikTok üzerinden yapılan Rus müdahalesine dair istihbarat raporları nedeniyle iptal edildi.

TikTok, yaptığı açıklamada, platformunun "ödenmiş siyasi reklamları kabul etmediğini" ve "yanıltıcı bilgiler, zorbalık ve nefret söylemi gibi politikalarımızı ihlal eden içerikleri proaktif olarak kaldırdığını" belirtti. Şirket, Avrupa Komisyonu ve yerel yetkililerle işbirliği yapmaya devam ettiklerini de ekledi.