Roma'da lise öğrencilerine verilen öğlen yemeği sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Yemeklerin yüzde 98'i yerel olarak yetiştirilen ve üretilen malzemelerle hazırlanıyor. Protein,karbonhidrat, meyve ve sebze gibi günlük alınması gereken öğünlerin porsiyonuna uygun verilmesi dikkatlerden kaçmayan bir detay. Bu uygulama ile öğrencilerin öğlen aralarında sağlıklı beslenmesini ve hazır, sağlıksız gıdalardan uzak durmasını sağlanıyor.
BESLENMENİN EĞİTİMDE ÖNEMİ
Özellikle okul çağı çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmesi; büyüme ve gelişmenin ideal olarak sağlanmasını, immün fonksiyonların gelişmesini, okul başarısının artmasını sağladığı için büyük önem taşımaktadır. Ayrıca okul çağı dönemi beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı dönem olması sebebiyle de önemlidir. Sağlıklı ve kaliteli beslenme zeka gelişiminde büyük fayda sağlıyor. Sinir sistemi gelişiminde özellikle bazı gıdaların önemli rolü olduğu bilinmektedir. Beslenme, bir çocuğun fiziksel gelişiminin yanı sıra zihinsel gelişiminde de son derece önemli bir faktördür. Proteinler ve yağlar zeka gelişimi üzerinde önemli rol oynayan besin kaynaklarıdır. Özellikle Omega-3 yağ asitleri zeka gelişiminin yanı sıra göz ve diğer organların gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Mineraller ve vitaminlerin de yine zeka gelişimi üzerinde olumlu etkileri bulunur. Omurilik oluşumunda görev alan A vitamini en fazla balık süt ve karaciğerde bulunur. B vitaminleri ile Riboflavin de, sinir hücrelerini koruyan yağlı miyelin oluşumu ve omurilik oluşumu için gereklidir . En fazla riboflavin içeren kaynaklar süt ve süt grubu ürünlerdir. Beyinde sinir iletimini sağlayan maddelerin sentezinde rol alan vitamin olan B6 ile B12 vitamini en fazla hayvansal gıdalarda bulunur. Çocuklarda konsantrasyon ve dikkat eksikliğine demir içeren besinler iyi gelmektedir. Demir en fazla olarak kırmızı ette bulunmaktadır. Demir bakımından zengin olan diğer yiyecekler ise kurubaklagiller, pekmez ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Beyin gelişiminde son derece önemli bir yere sahip olan çinko ise deniz ürünleri ve ette yüksek derecede bulunur.
Düzenli beslenme akademik başarıya etkisi son derece yüksektir. Çocuklarda düşük kalitedeki beslenme alışkanlığı ve yetersiz beslenme onların bilişsel işlevleri üzerinde olumsuz etki yarattığı gibi çocuklarda akademik başarıyı olumsuz etkiliyor. Düzenli beslenme alışkanlığı, düzenli öğün tüketimi ve özellikle kahvaltı alışkanlığının akademik başarı ile ilişkisini gösteren çalışmalar mevcuttur. Yeterli oranda ve çeşit bakımından zengin beslenme alışkanlığının kazanılması daha iyi akademik başarı sağladığı yapılan çalışmalarda görülmektedir. Özellikle sebze ve meyve , mikro besin olarak adlandırılan Omega 3, çoklu doymamış yağ asitleri, protein, demir ve B vitamini ile düzenli balık tüketiminin zeka, beyin gelişimi dolayısıyla akademik sonuçlar olumlu yönde olmaktadır. Yapılan çalışmalar evde hazırlanan taze meyve ve sebzelerle yapılan yemekleri tüketen çocukların hafızalarının ve IQ düzeylerinin diğer çocuklara oranla daha iyi olduğunu belirtmektedir. Evde hazırlanmış yemekleri, sebze meyve, hayvansal gıdalar ile süt ve süt ürünleri tüketen çocukların IQ seviyelerinin ve hafıza yeteneklerini daha iyi olduğu bildirilmektedir. Aynı çalışmalarda okul performansı ile günlük süt tüketimi arasında pozitif ve ilişkiye de rastlanmaktadır.
DÜZENLİ OLARAK 3 ÖĞÜN YEMEK BAŞARIYI ARTIRIYOR
Yapılan araştırmalar düzenli olarak üç öğün yemek yiyen çocukların akademik başarılarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bunun yanında düzenli beslenme alışkanlığının kazanılması ve sabah kahvaltısının çocukların bilişsel fonksiyonları üzerindeki etkisi de oldukça fazladır. Dengeli ve düzenli bir kahvaltı, yeterli miktarda kalori, vitamin, mineral alımını sağlar. Bu bakımdan besleyici bir kahvaltı öğünü çocukların akademik başarısı üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. Kahvaltı yapmayan çocuklarda ise uyanıklık, dikkat, problem çözme, bellek gibi bilişsel performansla ilgili alanlarda yetersizlikler görülebilmektedir. Kahvaltı yapmayan çocuklar ya da öğle yemeği yemeyen çocukların kahvaltıdan sonra ya da öğleden sonraki zaman dilimi içerisinde, bilişsel fonksiyonlarında bozulmalar tespit edilmiştir.
FAST FOOD AKADEMİK BAŞARIYI DÜŞÜRÜYOR
Şekerli içecek, abur cubur ve fast food tüketiminin ise akademik başarı ile negatif yönde ilişkisi olduğu saptanmıştır. Bu gıdaların tüketilmesi çocukların akademik başarılarının, akademik becerilerinin daha yavaş gelişimine neden olur. Fast food gıdalar içinde bulunan doymuş yağlar ve trans yağların aşırı tüketimi akademik başarıyı olumsuz etkilemektedir. Yapılan araştırmalar haftada 4 ile 6 kez ya da daha fazla fast food tüketimi olan çocukların okuma ve matematik derslerinden düşük puan aldıklarını belirtmektedir. Çocukların kızarmış, şekerli yiyecekler, şekerler, fast food gıdalar, abur cuburlar gibi düşük kaliteli besinlerin sınırlı tüketmeleri, başta kahvaltı olmak üzere düzenli ve kaliteli sağlıklı besinlerden oluşan öğün tüketime alışkanlıklarının olması, onların bilişsel performans ve okul başarısı üzerinde olumlu etkisinin olduğu kanıtlanmıştır. Bu bağlamda başta anne ve babalar olmak üzere ailelere, öğretmenlere ve okullara topluma sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması konusunda önemli görevler düşmektedir.