Güncel

Ramazan Bayramı gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan Bayramı ibadetleri neler?

Abone Ol

Ramazan Bayramı, On bir ayın sultânı mübârek Ramazan-ı Şerîf’te Allâhu Teâlâ’nın emrettiği üzere bu mahsus bir ibadet olan oruçlarını tutarak, Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimizin sünneti seniyyesi üzere yine bu aya mahsus bir güzellik olan Teravih namazları ile ve Kur’ân-ı Azîmü’ş-Şân’ın tilaveti ve nuruyla vakitlerini değerlendiren Müslümanlar için bir sevinç ve surur zamanıdır. Yine bayram, yapılan ibadetlerin Allâh (c.c.) tarafından afv ve mağfiret, Cennet-i A’lâ’da dereceler ile mükafatlandırılma zamanıdır. Bu mübârek günü de ihyâ edebilmek için bayramda yapılacak ibadetleri öğrenmek isteyen Müslümanlar, Ramazan Bayramı gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan Bayramı ibadetleri neler? sorularına yanıt arıyor. İşte bu konular hakkında gerekli bilgiler haber detayında.

Ramazan Bayramı gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan Bayramı ibadetleri neler?

Ramazan Bayramı’nın önemi; Bayram, inananlar için bir aylık oruç, namaz ve ibadetle geçirilen Ramazan-ı Şerif’in ardından Allâhu Teâlâ’nın, Ümmet-i Muhammed’e hediye ettiği, afv ve mağfiretine mazhar kıldığı bir sevinç ve surur zamanıdır. Ancak asıl ‘bayram’ ise Cennet-i A’lâ’da olacaktır. Dünya hayatında yapılan ibadetlerin mükafatı olarak kendilerine verilen Cennet ve Cemâl-i İlâhî nimetine nail olan müminler, işte asıl bayramı o gün yaşayacaklardır.

Amel defterlerini sağ yanından alanlar büyük bir sevinç içerisinde kendilerine bahşedilen sonsuz nimetlere nail olup ebedî ve en güzel bayramı yaşamak üzere müjdelere mazhar olurken, amel defterlerini sol yanlarından ve arkalarından alanlar ise büyük bir hüsrân yaşayacaklardır.

Bayram gecelerinin önemi ve fazileti hakkında Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz Hadîs-i Şeriflerinde buyurur ki; ‘Kim sevabını Allah’tan umarak ve sırf O’nun rızası için Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini ibâdetle ihya ederse, kalblerin öldüğü gün onun kalbi ölmeyecektir.’ [İbn-i Mace, Sıyam: 68; Beyhaki Şuabu’l-İman, No: 3711, 3/341]

Tesbih namazı nasıl kılınır? İşte tesbih namazının kılınışı ve tesbih namazı duası

Hayat

Habere Git

Yine Peygamberimiz (s.a.v.) başka bir Hadis-i Şeriflerinde; ‘Şu beş gecede yapılan duâ geri çevrilmez. Regaib Gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gecesi.’ [İbn-i Asâkir] buyurmaktadır.

Mübârek gün ve gecelerde husûsen tesbih namazı kılmanın ecri büyüktür.

Ramazan Bayramı gecesi kılınacak namaz

Ramazan Bayramı gecesi kılınacak 2 rekat namaz vardır. Her rekatta 1 fatiha ile 11 İhlâsı Şerif okunur.

Rukuunda ve secdesine 10’ar kez, ‘سُبْحَانَ اللّٰهِ وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ وَلَا اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ، وَاللّٰهُ اَكْبَرُ’ / Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi ve lâ İlâhe İllallâhu Vallâhu Ekber’ tesbihi okunur.

Namazdan sonra on kez ‘Estğafirullâh’ denir ve ardından dua için secdeye varılarak;

يَا حَيُّ يَا قَيُّومُ! يَا ذَا الْجَلَالِ وَالْاِكْرَامِ! يَارَحْمٰنَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ وَ رَحِيمَهُمَا

يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ! يَا إِلٰهَ الْأوَّلِينَ وَالْآخِرِينَ! اِغْفِرْلِي ذُنُوبِي وَتَقَبَّلْ صَوْمِي وَ صَلَاتِي

Yâ Hayyü Yâ Kayyûm Yâ Ze’l-Celâli ve’l-ikrâm! Yâ Rahmâne’d-dünyâ ve’l-âhirati ve rahimehümâ Yâ Erhame’r-Râhimîn! Yâ İlâhe’l-evvelÎn ve’l-âhirîn! İğfirlî zünûbî ve tekabbel savmî ve salâtî’

Ey gerçek hayat sahibi! Ey her şeyi hakkıyla yöneten! Ey celâl ve ikrâm sahibi! Ey dünya ve âhiretin Rahmânı ve Rahîmi! Ey acıyanların en merhametlisi! Ey öncekilerin ve sonrakilerin İlâhı! Günahlarımı bağışla, orucumu ve namazımı kabul eyle.’ diye dua edilir. (Eğer duayı ezberlemek mümkün değil ise yanında bir kimseye sesli okutularak cümle cümle tekrarlanabilir. Elbette Türkçesi de söylenerek yapılabilir ancak Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v.) telaffuz ettiği şekilde söylemenin sırrına mazhar olmanın ayrıcalığı başkadır.)

Bu şekilde namazın kılınışını tarif ettikten sonra Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz devamında buyurur ki; ‘Beni hak peygamber olarak gönderen Zât’a [Allâhu Teâlâ’ya] kasem [yemin] ederim ki, bu kişi secdeden başını kaldırmadan önce Allâh-u Te‘âlâ onu bağışlar, bütün insanların günahlarından daha büyük günahlar yapmış olsa bile ona ceza vermekten vazgeçer ve onun Ramazân ayını kabul eder.‘ [İbnü’l-Cezvî, Kitâbu’n-Nûr fî Fezâili’l-Eyyâmi ve’ş-Şühûr, Süleymaniye Kütüphanesi, Nâfiz Paşa:329,Verak:24]

Ramazan Bayramı günü neler yapılır?

Bayram günü Efendimiz’in (s.a.v.) sünnet-i seniyyesi üzere ilk olarak hurma veya tatlı bir şey yiyerek başlanmalıdır. Bugünlerde âhirete intikâl eden geçmişerimiz unutulmamalı, bayram günlerinde onların da sevinç ve sururuna vesile olabilmek için dualar okunmalıdır. Bayramlarda kabir ziyaretleri menduptur. Ancak koronavirüs nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı dolayısıyla gidileyemeyecekse yasîn-i Şerifler, sadakalar ve Salevât-ı Şerîfe Tevhid-i Şerifler okuyarak onları sevindirmeli, derecelerinin yükselmesi için dualar edilmelidir.