Analiz-Yorum

Putin’in yeni dönemi hem Rusya’ya hem dünyaya ne getirecek?

Rusya’da dün yapılan genel seçimlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oyların 87,8’ini alarak seçimin galibi oldu. Putin en yakın rakibine yüzde 83, 1 oy fark attı.

Abone Ol

6 yıl boyunca Rusya’da devlet başkanlığı görevini sürdürecek Putin’in iktidarında yaşanacaklar dünya için neler getirecek?  ABD merkezli düşünce kuruluşu RFE/RL'de, Putin'in 6 yıl daha görevde kalmasını sağlayan seçim sonuçlarının ve Putin'in yeni görev süresinin olası gelişmelerinin değerlendirildiği bir analiz yayınlandı.

Analizde yer alan ifadelere göre Putin’in yeni döneminde rayna savaşı için daha fazla güç harcanacak, savaşı finanse etmek için yeni vergiler getirilecek, Kremlin içinde yeni personel değişimler yaşanacak ve NATO için yeni tehditler ortaya çıkacak.

Rus siyasi analist Tatyana Stanovaya’ya göre, Putin'in propagandası basit bir propaganda değil. Putin, ideolojik yayılma planlarını güçlendiriyor. Başka bir deyişle, değerler için jeopolitik savaş alanı bir kez daha Batı topraklarına taşınıyor ve Putin kendine her zamankinden daha fazla güveniyor.

SAVAŞ BİTMEDİ

Ukrayna'nın kitlesel işgalinin üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen Rus güçleri, geçtiğimiz ay Avdiyivka'yı ele geçirerek elde ettikleri sembolik zaferi kendilerince taçlandırdı ve Ukrayna güçlerine karşı ilerlemeye devam ediyor.

Rus askeri teçhizat açısından maliyet, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş bir ölçekte. Batılı tahminlere göre 320 binden  fazla asker öldü veya yaralandı binlerce silah, tank, araç ve silah sistemi imha edildi.

Öte yandan uzmanlar yeni bir seferberlik hamlesinin  mümkün görünmediğini belirtiyor.

Batılı kaynaklara göre Rusya, Şubat 2022'den bu yana, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'da savaştığı on yılın tamamında kaybettiğinden daha fazla asker kaybetti.

Daha fazla silah ve daha fazla bütçe

Rusya'nın ekonomisi dönüştürüldü ve savaşa hazır hale getirildi. Ülkenin geniş savunma sanayi üssü, Ukrayna'nın yıkımına ayak uydurmak için gereken silahları üretecek şekilde donatıldı.

Kremlin ilk iki yılda savaş için 30 trilyon rubleden (325 milyar dolar) fazla kaynak ayırdı ve uzmanlar askeri ve güvenlik harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının bu yıl yüzde 8'i aşacağını tahmin ediyor.

Hükümetin bu harcamaları ekonominin Batı yaptırımlarına meydan okumasına yardımcı oldu ve bu yıl yüzde 2,6 ya da daha fazla büyüme öngörülüyor.

Ancak Rusya, “zor zamanlar için ayrılan bütçeleri de tüketti ve hükümet verileri 2023 sonu itibariyle ulusal varlık fonunun neredeyse yarısının tükendiğini gösteriyor.

Geçen ayki konuşmasında Putin, Kremlin'in daha fazla gelir elde etmek ve vergi yükünü daha yüksek gelirlilere kaydırmak için Vergi Kanunu'nda değişiklik yapmak istediğinin sinyalini verdi.

Rus haber sitesi Important Stories ve Bloomberg'e göre hükümet, 5 milyon rubleden fazla kazananlar için kişisel gelir vergisini yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkarmayı ve kurumlar vergisi oranlarını yüzde 20'den yüzde 25'e yükseltmeyi düşünüyor.

Böylece Maliye Bakanlığı'nın 2024 yılı için öngördüğü 1.6 trilyon rublelik (17 milyar dolar) açık kapatılmış olacak.