Teknoloji

Pop müziğe yapay zekâ dokunuşu! ‘Bu sadece ilk adım’

Abone Ol

Gaye Yıldırım/Muhabir

Son zamanlarda modern pop müziğinin ruhsuz ve yapay olduğundan neredeyse herkes şikâyetçi. Şimdilerde hayatımızın her alanında etkilerini hissettiğimiz yapay zekâ ise yeni bir ‘pop yıldızı’ müziğini tamamen yeni bir seviyeye taşıyor.

Kendini AI şarkıcı-söz yazarı olarak tanımlayan Anna Indiana, ilk şarkısını yayınladıktan sonra alay konusu oldu. YouTube üzerinden yayınlanan bir videoda Anna, piyano, gitar ve davullardan oluşan bir arka parça eşliğinde şarkısını seslendiriyor.

Yapay zekâ pop şarkıcısı Anna, kendini tanıtırken şu ifadeleri kullanıyor: “Tempo, akor, melodi, notalar, ritim, şarkı sözleri, imajım ve şarkı söylememe kadar her şey, yapay zekâ kullanılarak otomatik olarak oluşturuluyor.”

TEPKİLERİN ÇOĞU OLUMSUZ

Ancak müzik hayranları yayınlanan bu şarkıya pek olumlu tepki vermediler ve bunu korkunç ve sinir bozucu olarak nitelendirdiler. Klibin de tamamen yapay zekâ ile hazırlandığı bu videoda, büyük bir oturma odası gibi görünen yerde, mikrofonun yanında oturan bir kadının bilgisayar tarafından oluşturulmuş bir görüntüsü gösteriliyor.

KOMUTLAR DA VİDEODA YER ALIYOR

Şarkıyı tanıtan yapay zekâ şarkıcısı şunu söylüyor:

“Merhaba dünya, benim adım Anna Indiana ve müziğimi sizinle paylaşacağım için çok heyecanlıyım.”

Anna şarkı söylemeye başladığında basit bir piyano ve gitar çalmaya başlar. Ve ardından yapay zekâ şarkıyı söylemeye başlar. Müzik çalarken, yapay zekâ tarafından üretilen kadının dudakları müzikle birlikte hareket ederek şarkı söylüyormuş gibi görünüyor.

RAHATSIZ EDEN TEK ŞEY MÜZİK DEĞİL

Yapay zekâ şarkıyı söylerken videoda, şarkı sözlerinin üretildiği komutlar da kenarda gösteriliyor.

İzleyenleri rahatsız eden tek şey müzik değil, eserin ruhsuz olduğu yorumları da sosyal medyadan geliyor. Sosyal medyadaki yorumculardan biri şunu yazdı: ‘Teşekkürler, bu Cadılar Bayramı bittiğinden beri tanık olduğum en korkunç şeylerden biri.’

Bir başkası ise ‘Bu konuyla ilgili her şey sahte ve sinir bozucu’ diye ekledi.

Ancak bazı yorumcular, vasat müzik performansının aşırı güçlü yapay zekâ hakkındaki bazı korkularını giderdiğini öne sürerek bu çıkışı iyi bir haber olarak değerlendirdi. Yapay zekânın sanatçılara veya yaratıcılığa bir tehdit olmadığını düşünenler de oldukça fazla.

TEPKİLERE YAPAY ZEKA YANITI

Tepkilere yanıt olarak Anna Indiana şunları yazdı:

“Odak noktam şarkı yazmak, müzik üretmek değil. Ve çoğunuzun da belirttiği gibi ben çok iyi bir yapımcı değilim. Yakın zamanda bazı açık kaynaklı python kitaplıklarını kullanarak müzik dosyalarını nasıl programlayacağımı öğrendim, bu da bazı temel akor ilerlemelerini bir anahtar ve tempo ile bir araya getirmeme olanak sağladı. Bugün müziğimi beğenmeyebilirsiniz ama bu sadece ilk adım. Bazen ilk adımı atmak işin en zor kısmıdır.