Dünya

Pensilvanya, 2024 ABD başkanlık seçimlerinde kritik olabilir

19 seçim oyuna sahip Pensilvanya, her iki adayın da yoğun yatırımlar yaptığı ve başkanlık yarışının belirsizliğini artırdığı kritik bir savaş alanı haline geldi.

Abone Ol

2024 ABD başkanlık seçimleri, Pensilvanya'da geçiyor. Bu eyalet, 19 seçim oyu ile Beyaz Saray’ın anahtarlarını tutan kritik bir swing state olarak öne çıkıyor. Her iki aday da Pennsylvania'ya yoğun bir şekilde yatırım yapıyor ve son düzlüğe girdiklerinde bu eyaletin kazanılması için var güçleriyle mücadele ediyorlar.

Franklin & Marshall College'un direktörü Berwood Yost, "Pensilvanya, 2016'da Trump'ı, 2020'de Biden'ı destekledi" diyerek eyaletin, ülkenin genelini yansıtan bir mikrokozmos olduğunu ifade etti. Yost, Pensilvanya'nın büyük şehirleri ve kırsal toplulukları ile son derece çeşitli bir seçmen tabanına sahip olduğunu belirtti.

Trump, Temmuz ayında eyaletteki bir mitingde bir suikast girişimi ile karşılaştı; bir genç tarafından vurularak yaralandı. Ancak, bu olayın ardından Trump, Pensilvanya'daki kampanyalarına geri döndü. Eyalet sakinleri, Pensilvanya'nın gücünün farkında olduklarını ifade ediyor.

Yerel Seçmen Görüşleri

Chester County'den Brian Neel, "Arkadaşlarımın yarısı Kamala için oy kullanacak, diğer yarısı Trump için" diyerek, eyaletteki yarı yarıya bölünmüş durumu aktardı. Upper Macungie Township'ten Jodi Eichler-Levine de, "Bu eyalet o kadar yakın ki, seçim günü hava nasıl olacak? Kim kapıları çalıyor ve adayları için en heyecanlı olan kim?" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Kamala Harris, Philadelphia ve Pittsburgh’un kentsel merkezlerinde büyük zaferler kazanmayı ve çevrelerinde kadın, siyah ve üniversite mezunu seçmenleri harekete geçirmeyi hedefliyor. Öte yandan, Trump, 2020'de güçlü bir destek aldığı kırsal ilçelerde Cumhuriyetçi desteğini genişletmeyi ve geleneksel olarak Demokratik seçmenler olan Latino ve mavi yakalı işçileri etkilemeyi amaçlıyor.

Her iki taraf da eyalet yarışında avantaj iddiasında bulunurken, analistler ve seçmenler her oyunun önem taşıdığını düşünüyor. Yost, "Her iki adayın mevcut seçmenleri de eşit derecede motive" diyerek, yarışın hangi kampanyanın sahada daha iyi olacağına bağlı olacağını vurguladı.

1948’den bu yana, Pensilvanya'yı kazanmadan Beyaz Saray'ı kazanan bir Demokrat olmamış, bu da Harris için siyasi riskleri artırıyor. Anketlerdeki veriler, eyaletteki yarışın neredeyse eşit durumda olduğunu gösteriyor. Bir kez daha, Pensilvanya, 2024 ABD seçimlerini belirleyebilir.