Gündem

Onların yeri Kandil!

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda 26. Dönem 3. Yasama Yılı’nın açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmada önemli konu başlıklarına değindi. Erdoğan, yeni dönemde Meclis’ten beklentileri, terörle mücadele ve Barzani’nin yaptığı korsan referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, konuşmasının başında 15 Temmuz’da FETÖ’cü alçakları dize getiren kahraman şehitleri yad ederek başladı. Meclis’in cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin olarak uyum yasalarını hızlı bir şekilde hayata geçirmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Uyum yasaları başta olmak üzere, yeni sistemin en sağlıklı şekilde hayata geçmesini sağlayacak düzenlemeler üzerinde derhal çalışılmaya başlanması gerekiyor. 2019 yılından önce tüm bu hazırlıkları bitirmiş olmalıyız” dedi.

Mutlaka hesabını sorarız

Irak’ta terör sorunu ve mezhep temelli çatışmaların yaşandığı bir dönemde Barzani’nin yaptığı referandumun yalnızca kaosu büyütmeye yarayacağını ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin yapay devlete asla izin vermeyeceğini, Türkmenleri koruyacağını dile getirerek, “Sınırlarımızın hemen başında, hem Irak halkı, hem de Türkiye başta olmak üzere çevre ülkeler için daimi tehdit oluşturacak bir fitne kuyusunun kazılmasına biz göz yumamayız.

Hele hele uluslararası toplumun aidiyeti tartışmalı olarak gördüğü, bizim ise bir Türkmen kenti olduğunu çok iyi bildiğimiz Kerkük üzerinden ülkemizin tehdit edilmesine asla tahammül edemeyiz; bunun hesabını da mutlaka sorarız” ifadelerini kullandı.

Geri adım atmalısın

Erdoğan, Barzani’ye ilişkilerin eski hale dönmesinin tüyosunu da verdi. Barzani’nin bir an önce yaptığı yanlıştan dönmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı, “Konunun daha tatsız noktalara varmadan, bir an önce suhuletle ve sağduyuyla çözümü en büyük arzumuzdur. Kuzey Irak Yönetimi, yaptığı yanlıştan dönme erdemini gösterdiğinde, Türkiye, devleti ve milletiyle bu kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecektir” mesajını verdi.

AB’ye ihtiyacımız yok

Erdoğan, ayrıca batıyı üstün gören, Avrupa’yı ulaşılması gereken bir hedef şeklinde pazarlayan mandacı zihniyetinde bittiğini ilan etti. AB’nin 54 yıldır Türkiye’yi kapıda beklettiğini, ancak bu sürecin artık son bulması gerektiğini kaydeden Erdoğan, “Türkiye’nin, 1959 yılında ilk başvuruyu yaptığı, 1963 yılında Ankara Anlaşması’nı imzaladığı tarihten beri gösterdiği sabrı, Avrupa Birliğinin yanlış anladığını görüyoruz. Demek ki hala anlayamamışlar. Buna rağmen, şunu açıkça ifade ediyorum. Bu süreci bitiren, havlu atan, vazgeçen taraf biz olmayacağız. Aslına bakarsanız, bizim Avrupa Birliği üyeliğine ihtiyacımız da kalmamıştır” ifadelerini kullandı.

Onların yeri burası değil

Erdoğan, konuşmasının ardından TBMM Şeref Holü’nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. PKK’nın siyasi ayağı olan HDP’nin Meclis’e gelmemesinin sorulması üzerine Erdoğan, “Niye olduğunu anlamıyor musunuz? Onların yeri Kandil, biliyorsunuz” karşılığını verdi.

Meclis’te sürpriz zirve

Diğer yandan Meclis’te sürpriz bir görüşme gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Görüşmeye CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu katılmazken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de görüşmede hazır bulundu.