Eğitim

ÖĞ-DER Eski Başkanı Hamdi Sürücü: “Öğretmenlerin sorunlarını dışarda bırakan kanun, meslek kanunu olamaz”

Abone Ol

Demet İlce /Röportaj

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili belirsizlik hala sürüyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AYM’nin kanunda 6 maddeyi iptal etmesinin ardından, “Bir yasalaşma gerekiyorsa yasa açısından gerekmiyorsa da kendi mevzuatımız açısından değerlendirip öğretmenlerin taleplerini karşılayacağız." dedi. Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilen 6 maddeyi ele alan Sürücü, ÖMK olarak adlandırılan kanunu eleştirdi. Söz konusu kanunun, sınava giren öğretmenleri bir de kursa katılmaya mecbur bırakmasını “öğretmeni küçümsemek” olarak yorumlayan Sürücü, “ Var olan 7354 sayılı ÖMK ile oyalanmak havanda su dövmekten başka bir mana ifade etmez.” diye konuştu. 

"BU KANUNUN ÇOK YETERSİZ OLDUĞUNU SÖYLEDİM"

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili AYM’nin iptal ettiği maddelerinin tamamının kanunun uygulanması ile ilgili usul ve esaslarla alakalı olduğunu dile getiren Sürücü, söz konusu kanunun içerdiği üç konuyu aktardı. Sürücü, şunları söyledi:

“ÖMK’nun 2021 yılı aralık ayında TBMM’ye teklif olarak sunulduğu günden beri, bu kanunun ÖMK olarak çok yetersiz olduğunu, öğretmenler için yeni bir şey getirmediğini söyledim.

ÖMK diye adlandırılan 7354 sayılı kanun üç konu içermektedir; aday öğretmenlik ve öğretmenlik uygulamaları, kariyer basamakları ve 3600 ek gösterge.”

Aday öğretmenlik meselesinin yeni bir mesele olmadığını hatırlatan Sürücü, önceden de benzer uygulamaları içeren “stajyer öğretmenlik” adıyla bu meselenin var olduğunu belirtti.

“SINAVA GİRECEK ÖĞRETMENLERİN KURSA KATILMALARI BAŞLI BAŞINA BİR SORUNDUR”

Kariyer basamakları meselesinin 2004 yılında kanunlaştırıldığını ve 2007 yılında uygulamaya konduğunu hatırlatan Sürücü, “MEB de öğretmenler, stajyer öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere dört basamaklı bir kariyer sistemine tabi idiler. 7354 sayılı kanunun getirdiği yenilik, sınava katılacak uzman öğretmenler için 180 saatlik, başöğretmenler için 240 saatlik kursa katılmaları mecburiyetidir.” dedi ve sınava girecek öğretmenlerin kursa katılmaya mecbur tutulmasının zaten başlı başına bir sorun olduğunu dile getirdi.

Sürücü açıklamasının devamında, “Bir öğretmen kendisi sınava hazırlanma yeterliliğine sahip değilmiş de yönetim onu sınava hazırlıyormuş durumu ortaya çıkıyor. Bu uygulama öğretmeni küçümsemektir.” İfadelerine yer verdi.

“3600 EK GÖSTERGE ÖMK’NUN KONUSU DEĞİLDİR”

Söz konusu kanunda yer alan 3600 ek gösterge meselesine de değinen Sürücü, “3600 ek gösterge sadece öğretmenlik mesleği ve öğretmenleri ilgilendiren bir konu değildir. Bu nedenle Öğretmenlik Meslek Kanununun konusu da değildir. ÖMK’nu 12 maddelik 3 konuyu ele alan bir kanun olmaz.” dedi.

“ÖĞRETMENLERİN SORUNLARINI DIŞARDA BIRAKAN KANUN, MESLEK KANUNU OLAMAZ”

Sürücü, ÖMK’nun içermesi gereken maddeleri de şöyle sıraladı:

“ÖMK öğretmen yetiştirme, öğretmen atama, yer değiştirme, meslekte yükselme, kariyer basamaklarının tüm meseleleri, emeklilik ve emekli öğretmenlerin meseleleri, disiplin ile ilgili tüm konuları, müfettiş ve teftiş meselesini tüm detayları ile özel okullarda çalışan öğretmenlerin tüm meseleleri gibi birçok konuyu içermesi gerekir. Öğretmenlerin bu kadar çok meselesini içerik dışında bırakan bir kanun meslek kanunu olamaz ve meslek kanunu değildir.

“YENİ BİR ÖMK YAPILMALIDIR”

“Hem önceki sayın MEB bakanı Mahmut Özer hem de mevcut MEB bakanı Yusuf Tekin bey Öğretmenlik Meslek Kanununun eksik olduğunu, revize edileceğini, üzerinde çalışılacağını söylüyor, buna da itirazım var.” diye konuşan Sürücü, revize etmek yerine yeni bir ÖMK’nun yapılması gerektiğine dikkat çekti. Sürücü, şu ifadeleri kullandı:

“Revize etmeyi konuşmak, kanun var fakat eksikleri mevcut düzeltilecek demektir. Mevcut 7354 sayılı ÖMK bu haliyle bir ÖMK değildir. Revize etmekle düzeltilecek durum da yoktur. İlk günden beri söylediğim gibi bu kanun ya iptal edilmeli ya da adı değiştirmeli yeniden eğitimin, öğretmenlerin ve müfettişlerin tüm meselelerini ele alan, çözümler üreten yeni bir ÖMK yapılmalıdır. Eskilerin deyimiyle, efradını cami ağyarını mani tam bir ÖMK yapılmalıdır. Var olan 7354 sayılı ÖMK ile oyalanmak havanda su dövmekten başka bir mana ifade etmez.”

AYM’nin iptal ettiği 6 madde şunlardı:

Kanun'un 5. maddesinin (3) numaralı fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan ‘...Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda...’ ibaresi.

Kanun'un 5. maddesinin (4) numaralı fıkrasının (ç) bendi (Aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programına mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmede başarısız olanların).

Kanun'un 5. maddesinin (6) numaralı fıkrası (Aday öğretmenlerin adaylık sürecinde yetiştirilmelerine esas Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Değerlendirme Komisyonunun oluşumu, aday öğretmenlik sürecine ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir).

Kanun'un 6. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendi (Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan).

Kanun'un 6. maddesinin (2) numaralı fıkrasının birinci cümlesinde yer alan ‘...ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar...’ ibaresi;

Kanun'un 6. maddesinin (8) numaralı fıkrası (Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir).

ÖMK’NUN 6 MADDESİ NEDEN İPTAL EDİLDİ?

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yukarıda belirtilen 6 maddesi, Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Atama ve kıdeme ilişkin kaldırılan bazı maddeler arasında, öğretmenleri “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olarak ayıran maddeler yer alıyordu.