Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2024 yılında düzenlenen 65 sınava 13 milyon 923 bin 380 adayın başvurduğunu açıkladı.

Ersoy, ÖSYM'nin bu yıl 81 oturum düzenlediğini, kamu kurum ve kuruluşları için 30 merkezi yerleştirme işlemi yaptığını ve sınavlarda kullanılan 12 bin 830 sorunun binlerce akademisyen tarafından hazırlandığını belirtti. Ayrıca sınavlarda yaklaşık 2 bin ton kağıt kullanıldığını ifade etti.

6 Yeni Sınav Merkezi Hizmete Açıldı

2024 yılında ÖSYM'nin sınav hizmetleri kapasitesi artırıldı. Bu kapsamda:

245 sınav merkezi ve 14 bin 630 başvuru merkezi aktif olarak kullanıldı. Yıl içinde 6 yeni sınav merkezi faaliyete geçirildi. Sınav evraklarının dağıtımı için 23 bin 506 taşıma aracı, sınavların güvenliği için 500 binden fazla kamera, 50 bin el dedektörü ve 14 milyonun üzerinde kırtasiye seti kullanıldı.

MEB, Özgür Suriye'ye eğitim desteği verecek MEB, Özgür Suriye'ye eğitim desteği verecek

İlk Kez Uygulanan Sınavlar

2024'te ÖSYM tarafından ilk kez düzenlenen sınavlar arasında şunlar yer aldı:

Gelir İdaresi Başkanlığı Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı (DGUY)

Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı (GUY)

YKS kapsamında Spor Bilimleri için Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES)

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS)

İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS)

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Yazılı Sınavı (BKUBTS)

Uluslararası Sınavlar ve TR-YÖS

Ersoy, Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) kapsamında 37 ülkede sınav düzenlendiğini ve sınavlara bugüne kadar 80 bine yakın yabancı öğrencinin katıldığını belirtti. 2025'te uygulamaya başlanacak olan 4 Beceri Temelli Türkçe Sınavı için de hazırlıkların sürdüğünü ekledi.

Engelli ve Özel Durumu Olan Adaylar İçin Düzenlemeler

2024'te ÖSYM sınavlarına 154 bin 512 engelli ve özel durumu bulunan aday katıldı. Ayrıca milli sporculara sınav tarihleriyle çakışan kampları sırasında bulundukları yerlerde sınava girme imkanı sağlandı.

Dijitalleşme ve Yapay Zeka Hedefi

Prof. Dr. Ersoy, ÖSYM’nin dijitalleşme vizyonu çerçevesinde yapay zeka teknolojilerinin sınav süreçlerine entegre edilmesini hedeflediklerini açıkladı. Bu kapsamda soru üretiminde yapay zeka kullanılacağını, sınav değerlendirme süreçlerinin daha verimli hale getirileceğini ve insan kaynağının denetim süreçlerinde tamamlayıcı unsur olacağını belirtti.

Sınav Hizmetlerinin Geliştirilmesi ve Çevre Duyarlılığı

ÖSYM, sınavların çevresel etkilerini azaltmak amacıyla "50'nci Yıl Hatıra Ormanı" kapsamında 1500 fidan dikti.

Ayrıca sıfır atık hedefleri doğrultusunda yaklaşık 5 ton karışık atık geri dönüştürüldü.

Ersoy, 2024 yılında yaklaşık 600 bin çağrı, 45 bin dilekçe ve 35 bin CİMER başvurusuna yanıt verdiklerini ifade ederek, ÖSYM'nin kalite standartlarını yükseltmek için çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı.

Kaynak: AA