Bilim ve teknoloji

Neuralink'in ilk hastası beyin çipini anlattı

Neuralink'in ilk beyin çipi hastası Noland Arbaugh, çipin hayatını nasıl değiştirdiğini ve geleceğe dair umutlarını paylaştı.

Abone Ol

Noland Arbaugh, sekiz yıl önce geçirdiği bir kaza sonucu omuzlarından aşağısı felç oldu. Ancak Ocak 2024'te Elon Musk'ın Neuralink şirketi ona bir beyin çipi takarak hayatında yeni bir sayfa açtı. Arbaugh, çip sayesinde zihniyle bilgisayarını kontrol edebiliyor. Mart ayında, Musk onun zihnini kullanarak çevrimiçi satranç oynadığını gösteren bir video paylaştı.

Beyin Çipi ile Yeni Bir Yaşam  

Beyin implantı öncesinde Arbaugh, satranç gibi aktiviteleri sınırlı bir süre yapabiliyordu. Ancak Neuralink sayesinde saatlerce uzanarak satranç oynayabiliyor. Teknolojiyi sadece oyun için değil, aynı zamanda Fransızca ve Japonca öğrenmek için de kullanıyor. Arbaugh, çipin bilgisayarını daha iyi kontrol etmesini sağlayarak öğrenme sürecini kolaylaştırdığını ifade ediyor.

Paris'teki bir hızlı satranç şampiyonasının açılışını yapan Arbaugh, gelecekte hukuk okumayı düşündüğünü belirtiyor. Neuralink deneyi, aynı zamanda nörobilim alanına da ilgisini artırmış durumda.

Kazanın Ardından  

Arbaugh, Pennsylvania’da bir yaz kampında geçirdiği kaza sonrası felç oldu. Yaşadığı bu durum, beyin fonksiyonlarını koruduğu için minnettar olduğunu ifade ediyor. Neuralink çipini deneme süreci onun için riskli olsa da, bilimin ilerlemesine katkı sunmak amacıyla bu adımı attığını belirtiyor.

Arbaugh’a göre beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI) bir gün felçli kişilerin hareket etmesini sağlayabilir. Bu teknolojinin kendi yaşam süresi içinde büyük ilerlemeler kaydedeceğine inanıyor.