Teknoloji

NASA: Güneş 11 yıllık döngüsünde solar maksimum evresine girdi

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve NASA, Güneş'in 'Manyetik Güneş Döngüsü' olarak bilinen 11 yıllık solar döngüsünde, manyetik kutuplarının değiştiği 'solar maksimum' evresine ulaştığını duyurdu.

Abone Ol

NASA'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, bu bilgi, NOAA, NASA ve uluslararası Güneş Döngüsü Tahmin Paneli'nin düzenlediği bir telekonferansta paylaşıldı.

NASA Uzay Hava Durumu Programı Direktörü Jamie Favors, solar maksimum evresinin yaklaşık bir yıl daha devam etmesinin öngörüldüğünü belirterek, bu süreçte Güneş'te leke oluşumu gibi çeşitli aktivitelerde artış beklediklerini ifade etti. Favors, bu artışın Güneş hakkında yapılan araştırmalar için yeni fırsatlar sunacağını ve aynı zamanda Dünya ile Güneş Sistemi genelinde etkiler yaratacağını kaydetti.

NOAA Uzay Hava Durumu Operasyonları Direktörü Elsayed Talaat ise, solar maksimum evresinin 11 yıllık mevcut Güneş döngüsünde gözlemlenen Güneş aktivitesinin zirvesi olduğu anlamına gelmediğini vurguladı. Bu durum, bilim insanlarının Güneş'in davranışları ve etkileri üzerinde daha fazla bilgi edinmelerine olanak tanıyacak önemli bir dönem olarak değerlendiriliyor.